Griepvaccin efficiënter dankzij selenium en zink

Volgens een Frans onderzoek bij mensen in geriatrische centra biedt suppletie met selenium en zink na toediening van het griepvaccin een aanzienlijk betere bescherming tegen verkoudheid en luchtweginfecties.

Het is geweten dat ouderen een verzwakt immuunsysteem hebben omdat ze veel minder micronutriënten opnemen uit voeding en dus gevoeliger zijn voor virussen en infectieziekten. Volgens een Frans onderzoek(1) versterkt suppletie met selenium en zink het immuunsysteem van ouderen waardoor het risico op griep of luchtweginfecties wordt verlaagd.

Propex Express (rijk aan zink en selenium) + griepvaccin = betere immuunrespons

Een betere immuunrespons

De dubbelblinde en placebogecontroleerde studie bij 725 65-plussers in 25 geriatrische centra van over heel Frankrijk werd uitgevoerd over een periode van twee jaar.

De onderzoekers stelden vast dat de groep die een supplement met selenium en zink nam meer antilichamen aanmaakte (betere immuunrespons) en dat het aantal luchtweginfecties in die groep veel lager lag dan in de groep die enkel het griepvaccin had gekregen.

Selenium en zink: belangrijke voedingsstoffen

Selenium en zink spelen een belangrijke rol in de eerstelijnsafweer van het lichaam tegen virussen en infecties (2,3). Het immuunsysteem heeft die twee mineralen nodig om optimaal te werken. De Amerikaanse wetenschap heeft aangetoond dat zink de duur van een verkoudheid inkort en dat selenium het immuunsysteem versterkt en het risico op infecties vermindert.

Ontdek de natuurlijke stoffen die de immuniteit versterken.


Bronnen

(1) “Impact of Trace Elements and Vitamin Supplementation on Immunity and Infections in Institutionalized Elderly Patients” Arch. Intern. Med/Vol 159 April 12, pp 749-754, 1999
(2) “Zinc speeds recovery from respiratory infection », D.Mahalanabis et al.; Am.J.Clin.Nutr. 03/2004; 79:430-436.
(3) “Suppression of Human Immunodeficiency Virus Type 1 Viral Load With Selenium Supplementation: A Randomized Controlled Trial”, Barry E. Hurwitz, Johanna R. Klaus, Maria M. Llabre et al. Arch Intern Med. 2007;167:148-154.