Wanneer darmongemakken uw leven vergallen

Mijn buik staat helemaal bol, ik voel me echt opgeblazen

Een opgeblazen gevoel, winderigheid, spanningen in de buikstreek... deze darmongemakken treffen een groot deel van de bevolking en zijn bijzonder hinderlijk in het dagelijkse leven. Maak u niet druk, ontspan u en laat die ongemakken vooral geen bron van angst of stress worden, want ze bevorderen de gevoeligheid van de darmen... en zijn er tegelijk een gevolg van. Let op voor een vicieuze cirkel!

Meer dan 20% van de bevolking (tussen 16 en 30%) heeft last van een opgeblazen gevoel. Vooral vrouwen hebben hiermee te kampen (dubbel zoveel als mannen volgens de meeste studies). Een mogelijke verklaring zou zijn dat vrouwen tijdens hun actieve leven (kinderen, werk …) meer stress ervaren, wat een impact zou kunnen hebben op de goede werking van de darmen, en meer bepaald de dikke darm. Het goede nieuws is dat deze ongemakken zouden verminderen met de leeftijd!


Jeansriem, opgeblazen buik

Een opgeblazen gevoel?
Maar wat is het precies?

en opgeblazen gevoel is een vaak voorkomende gastro-intestinale aandoening die wordt gedefinieerd als de gewaarwording van een opgezette buik, vaak in combinatie met winderigheid en mogelijk pijnlijke spanningen in de buikstreek.

Het opgeblazen gevoel is een subjectieve ervaring, de buik voelt gezwollen aan. Het is trouwens mogelijk om een platte buik en toch een opgeblazen gevoel te hebben! Het opgeblazen gevoel gaat immers niet altijd samen met een echte uitzetting van de buik. Wanneer er sprake is van een echte uitzetting, neemt die doorgaans toe in de loop van de dag. De buikomtrek kan tot 12 cm groter worden, waarna hij in de loop van de nacht weer afneemt.

Laat uw leven niet vergallen door dat opgeblazen gevoel!

Een opgeblazen gevoel, opgezetheid, winderigheid, spanningen in de buikstreek…
Ze zijn meestal onschuldig, maar hebben niettemin een zeer grote impact op onze levenskwaliteit. Deze darmongemakken zijn vooral zo vervelend omdat ze op elk moment van de dag kunnen optreden. Vaak worden ze veroorzaakt door stress. Dat soort ongemakken kunnen we dus best missen!


Opgeblazen gevoel: waar staan we vandaag?

Slechte voeding? Stress?
Onevenwichtige darmflora? Voedselintoleranties?

Maar hoe ontstaat een opgeblazen gevoel?

Ondanks talrijke studies over het onderwerp, zijn de onderzoekers er nog steeds niet in geslaagd de precieze oorzaak van het opgeblazen gevoel te identificeren. Het opgeblazen gevoel ontstaat in de dikke darm. Vandaag zijn er verschillende mogelijke verklaringen voor het fenomeen:

    1. Eventueel een overmatige gasproductie, wanneer het evenwicht van de darmflora is verstoord of wanneer bepaalde suikers slecht worden verteerd. Wanneer veel suikers bij hun doorgang in de maag of de dunne darm niet worden verteerd, zal dat een toename van de gasproductie veroorzaken
    2. Het opgeblazen gevoel zou ook het gevolg kunnen zijn van een verstoring in de doorvoer van darmgassen: mensen met een opgeblazen gevoel houden, in tegenstelling tot anderen, darmgassen vast. Ze zouden dus bepaalde verstoorde viscerale reflexen hebben... Het opgeblazen gevoel is ongetwijfeld het gevolg van een combinatie van individuele factoren.

Hoe vaak komt een opgeblazen gevoel voor?

De frequentie van een opgeblazen gevoel verschilt van persoon tot persoon.
Toch kunnen we twee grote groepen onderscheiden:

  • Het "occasionele", opgeblazen gevoel
  • Het "frequente", opgeblazen gevoel

Het "occasionele", opgeblazen gevoel,
minder dan 3x/maand.

Het occasionele opgeblazen gevoel wordt vaak veroorzaakt door een minder geschikte voeding (te veel vet, suiker…) of een te snelle inname van voedsel. Wanneer we te snel eten, duurt de vertering langer dan normaal en verloopt ze moeizaam, wat een opgeblazen gevoel kan bevorderen. De oplossing voor dit type opgeblazen gevoel bestaat erin de symptomen snel te verlichten en terug te keren naar een evenwichtige voeding.

Het "frequente", opgeblazen gevoel,
minder dan 3x/maand.

Het frequente opgeblazen gevoel ontstaat meestal door een verstoord evenwicht in de darmen (daling van het aantal lactobacillen en bifidobacteriën) of door te veel stress. De oplossing bestaat erin om op een natuurlijke en duurzame wijze in te werken op de dieperliggende oorzaken om dit ongemak te verhelpen. Bij een frequent opgeblazen gevoel zijn probiotica sterk aanbevolen.

Opgelet voor stress: sommige mensen ervaren een opgeblazen gevoel en winderigheid als een echte handicap, die hun sociale leven kan verstoren. Pas op dat u niet in een vicieuze cirkel terechtkomt: deze stresserende situatie kan leiden tot een opgeblazen gevoel, en dit kan op zijn beurt leiden tot meer stress, enzovoort!


Bon à savoir: Ballonnements et flatulences

Wist u dit?

Winderigheid

Winderigheid is het gevolg van gasproductie door de bacteriën van de dikke darm (tijdens de fermentatie van voedingsmiddelen in de dikke darm stoten de bacteriën gas uit). Een gezond persoon laat doorgaans tussen 8 en 13,6 windjes per dag.

Is er een verband tussen een opgeblazen gevoel en winderigheid?

In drie vierde van de gevallen gaat een opgeblazen gevoel samen met winderigheid. Toch kunnen beide op elk moment van de dag los van elkaar optreden.


Kleine tips om een opgeblazen gevoel te vermijden

Vermijd gashoudende dranken (ze bevatten spijsverteringsremmers). Eet langzaam en kauw goed om geen lucht in te slikken en het risico op aërofagie te beperken.


Beter niet

  • Vermijd alle soorten frisdrank en kauwgom (ze doen de spijsvertering voor niets werken, zodat lucht zich in het spijsverteringskanaal verzamelt), en vermijd ook stimulerende middelen zoals tabak, alcohol of koffie
  • Vermijd een te snelle inname van vezels (fruit, rauwkost). Vezels zijn bijzonder gunstig, maar moeten geleidelijk aan worden toegevoegd aan het dieet. Anders kunnen ze een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken...
  • Vermijd producten die rijk zijn aan fructose (appel, mango, peer) en sorbitol
  • Vermijd bereide maaltijden (rijk aan vetten en additieven)
  • Vermijd snelle suikers, vetten, eieren en roomijs
  • Vermijd zuivelproducten
  • Vermijd stressvolle situaties (stress heeft een impact op de spijsvertering en verhoogt het risico op een opgeblazen gevoel)
  • Vermijd groenten die kunnen gisten en die de productie van darmgassen bevorderen: ze kunnen een opgeblazen gevoel en winderigheid veroorzaken (linzen, erwtjes, witte bonen, spruiten, bloemkool, broccoli, ui, komkommer, selder, pruimen, bananen, abrikozen, rozijnen, vers of warm brood...)

Liever wel

  • Eet voldoende eiwitten
  • Geef de voorkeur aan onoplosbare vezels (maar let op voor overdaad) die de darmtransit stimuleren (volle granen, tarwezemelen, noten, amandelen...)
  • Gebruik olijfolie in de keuken (zeer goed verteerbaar)
  • Drink niet-koolzuurhoudend water (1,5 l/dag) of kruidenthee
  • Zorg voor voldoende fysieke inspanningen
  • Ga liggen en masseer uw buik om de spieren te ontspannen en de uitzetting te verminderen
  • Sta in plaats van te zitten
  • Kies voor losse kledij die niet knelt
  • Ontspan u zo vaak mogelijk (yoga, meditatie, boswandelingen enz.)
Aanvullende informatie over deze planten en ingrediënten: