Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
 

De transit van de voedselbolus doorheen het darmkanaal

Vanaf de maaltijd begint het traject van de voedselbolus in het spijsverteringskanaal. Het voedsel wordt afgebroken tot microdeeltjes die nuttig zijn voor ons lichaam, de niet-verteerbare resten worden geëlimineerd. De reis door de darm is niet eenvoudig: de dunne darm, met zijn vele plooien en darmvlokken, is ongeveer 5 meter lang! Een moeilijke darmtransit ligt vaak aan de basis van tal van problemen en ongemakken.

Ons advies bij een luie darm

Het gezegde “beter voorkomen dan genezen” is zeker van toepassing om een gemakkelijke en regelmatige darmtransit te garanderen. Kleine voorzorgsmaatregelen kunnen een grote hulp zijn om vertraging van de darmmotiliteit (ook wel peristaltiek genoemd) te voorkomen.

Het belang van voeding

Een gevarieerde en evenwichtige voeding is ongetwijfeld een van de meest doeltreffende methoden om een trage darmfunctie te voorkomen en bestrijden: de inname van vezelrijke voedingsmiddelen zoals volle granen, tarwezemelen, lijnzaad, verse of gedroogde vruchten (bijvoorbeeld dadels en vijgen), groenten en peulvruchten, en voldoende water bevorderen de goede darmwerking.

Stress en een trage transit

Idealiter proberen we stress onder controle te houden en moeilijke situaties voor lichaam en geest te beperken. Vermijd zo veel mogelijk intensieve werk- en levensritmes om gevoelens van onrust te vermijden. Sport, yoga en meditatie kunnen u helpen om beter om te gaan met stresserende situaties.

Ook het gebrek aan privacy op het werk of onaangename toiletten zijn mogelijke belemmeringen om op tijd naar het toilet te gaan wanneer de drang er is. Uiteindelijk vergeet ons lichaam zelfs zijn inwendige klok die zegt: "Nu is het moment."

Een duwtje in de rug van de natuur

Wanneer onze voeding in evenwicht moet worden gebracht of moet worden aangevuld, biedt de natuur ons een ruime keuze aan doeltreffende vruchten en planten die, wanneer ze goed worden gecombineerd en gedoseerd, de darmwerking in alle veiligheid helpen stimuleren.

 

Deze adviezen kunt u aanvullen met de natuurlijke oplossingen van ORTIS.

Ontdek de oplossingen op basis van vruchten, vezels en planten in het productassortiment Vruchten&Vezels: 100% natuurlijke oplossingen voor wie occasioneel of regelmatig darmproblemen ervaart.

 • Een aangepaste stimulatie voor de samentrekking van de darmspieren
  (rabarber)
 • Een passende hydratatie
  (rabarber, tamarinde)
 • Een volume-werking om de darmreflex te activeren
  (vijgen, guargom, tamarinde, dadels, pruimen)
 • Verzachting voor het opgeblazen gevoel
  (karwij)
Aanvullende informatie over deze planten en ingrediënten: