Microbiota of darmflora: wat is dat?

De darmflora of microbiota in het maagdarmstelsel is het geheel van bacteriën die in onze darmen leven. De darmen bevatten tot honderdduizend miljard bacteriën, tien keer meer dan er cellen in het menselijk lichaam zijn. Geen wonder dus dat de darmflora zo’n grote invloed heeft op ons algemeen welzijn!

We onderscheiden twee soorten bacteriën die in onze darmen leven:

1. "Goede" bacteriën of fermentatieflora

Deze zijn essentieel voor de goede werking van:

  • het spijsverteringssysteem:
    de darmflora verzorgt de laatste stap in de vertering van voedingsstoffen door het fermentatieproces, en speelt dus een cruciale rol in de darmtransit
  • de opname van voedingsstoffen:
    absorptie van mineralen, synthese van bepaalde vitaminen enz.
  • het immuunsysteem:
    de bacteriën van de darmflora stimuleren de productie van lymfocyten (afweer van het lichaam)
  • de eliminatie van afvalstoffen:
    eliminatie van toxines, cholesterol...

2. "Slechte" bacteriën of rottingsflora

Ze hebben die naam niet echt verdiend, want ze hebben ook hun nut. Om het evenwicht van de darmflora in stand te houden, moeten ze echter wel in de minderheid blijven.


Mon transit intestinal est irrégulier

Ik heb een onregelmatige darmtransit...

Betekent dit dat mijn darmflora verstoord is? Het belang van de darmflora werd lange tijd onderschat. Pas sinds een tiental jaar wordt haar centrale rol voor de gezondheid erkend. Als het evenwicht van haar twee bacteriepopulaties verstoord wordt, raakt de hele darmflora ontregeld, met enkele belangrijke gevolgen: een vertraging van de darmtransit, een opgeblazen gevoel, winderigheid...

Sommige bacteriën in de darmen (de slechte bacteriën of rottingsflora) produceren methaan. Dit gas is verantwoordelijk voor de alom bekende winderigheid. Studies hebben aangetoond dat deze methanogene flora een invloed kan hebben op de dunne darm en de darmmotiliteit. Een verstoorde flora is dus een risicofactor voor een vertraagde darmtransit. Als de transit verstoord is, moeten we ons dus afvragen hoe het met het evenwicht van onze darmflora is0 gesteld. Want een goede gezondheid begint in de darmen! Door onze moderne levensstijl zijn de factoren die het goede evenwicht van onze microbiota verstoren helaas talrijk en frequent: een voeding die te veel suiker of verzadigde vetzuren bevat, andere eetgewoonten op reis, de inname van antibiotica (die de slechte bacteriën doden, maar ook de goede), te veel stress, een overmatig gebruik van geneesmiddelen... Dit zijn ware aanvallen op onze darmflora, die haar evenwicht snel in het gedrang kunnen brengen.

Probiotica en prebiotica

Moet ik probiotica of prebiotica nemen om mijn darmflora weer in evenwicht te brengen? Het belang van de darmflora voor onze gezondheid en ons welzijn staat dus al lang vast. Als het evenwicht verstoord is, moeten we onze flora helpen zich te herstellen.

 

Prebiotica

Prebiotica

Het zijn vaak vezels die essentieel zijn voor het evenwicht van de darmflora omdat ze het voedsel vormen voor de probiotica. Ze belanden onverteerd in de dikke darm en kunnen dus direct dienen als voeding voor bacteriën. De meeste beweringen over de voordelen van prebioticahangen samen met een verbetering van de darmfuncties en het metabolisme, zoals de verhoogde vrijstelling van korteketenvetzuren of de toename van het fecaal gewicht (wat de darmtransit bevordert). Studies hebben aangetoond dat prebiotica zoals FOS, in combinatie met probiotica, de hoeveelheid bifidobacteriën en lactobacillen in de darmen verhogen en bepaalde mogelijk pathogene bacteriën remmen. Deze gunstige effecten op de darmflora leiden tot minder winderigheid en minder verstoringen van de darmtransit. Artisjok, banaan, knoflook, erwten... zijn rijk aan prebiotica... en mogen naar hartenlust gegeten worden!

 

Probiotica

Probiotica

Wat zeggen recente studies over dit onderwerp?

Uit verschillende studies bij mensen blijkt dat probiotica (al dan niet in combinatie met prebiotica) in staat zijn de darmtransit te versnellen en de peristaltiek te stimuleren. Bepaalde onderzoeken van de bifidobacteriën hebben aangetoond dat ze de darmtransittijd bij gezonde vrouwen en bejaarden kunnen verkorten. Deze effecten werden vooral waargenomen bij personen die last hadden van een onregelmatige darmtransit.

Hoe werken probiotica?

Probiotica of melkzuurfermenten veranderen het evenwicht van de microbiële flora in de darm door korteketenvetzuren te produceren en de doeltreffendheid van de spijsvertering te vergroten. De korteketenvetzuren, die geproduceerd worden door de bacteriële flora, verlagen ook de pH in de darmen, en dit kan op zijn beurt de consistentie van de ontlasting veranderen en de darmperistaltiek bevorderen. Bij personen met darmklachten (winderigheid, onregelmatige of verstoorde darmtransit, opgeblazen gevoel...) is het dus interessant om het aantal methanogene bacteriestammen in de dikke darm te verminderen en de bacteriestammen te bevorderen die geen methaan produceren, zoals de Bifidobacteriën, de Lactobacillen en de S. thermophilus.

Mijn voeding het evenwicht van mijn darmflora beïnvloeden

Kan mijn voeding het evenwicht van mijn darmflora beïnvloeden?

Ja, absoluut! Een teveel aan snelle suikers stimuleert de woekering van fermentatiebacteriën, te veel vlees bevordert de rottingsbacteriën... En als onze voeding te weinig vezels bevat (het natuurlijke voedsel van de goede bacteriën), krijgen de rottingsbacteriën de overhand en wordt het evenwicht verstoord. Dat verklaart waarom een vezeltekort in onze voeding op de lange termijn problemen met de darmtransit kan veroorzaken.

Wat moet ik nu eigenlijk doen?

De regeneratie van de darmflora door de consumptie van vezels (prebiotica) en de aanvoer van melkzuurfermenten (probiotica) is dus essentieel om de verstoring van de darmtransit te voorkomen. De inname van dit type producten gedurende 10 dagen per maand kan de darmklachten verminderen en de tijd tussen twee perioden van moeilijke of onregelmatige darmtransit verlengen.

Goed om te weten

Vermijd de overmatige consumptie van suiker, geraffineerd zetmeel en verzadigde vetten, en geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan melkzuurfermenten: yoghurt, rauwe zuurkool, miso, tamari, kefir enz.

 

Darmflora: Getuigenis van Catherine, 46 jaar:

Getuigenis van Catherine, 46 jaar:

Telkens als ik op reis vertrek, raken mijn darmen in de knoop! Daarom neem ik tijdens mijn verblijf elke dag een blokje Vruchten&Vezels om mijn normale ritme te herstellen. Terug thuis neem ik dan 10 dagen lang probiotica in om deze perioden van onregelmatige darmtransit zo veel mogelijk te vermijden.

Aanvullende informatie over deze bacteriën: