Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
 

Hoe kunnen we stress bestrijden?

Veel mensen lijden onder stress, het wordt zelfs ‘de ziekte van de 21e eeuw’ genoemd. Het wordt vaak beschouwd als onoverkomelijk of als een karaktertrek, maar het kan worden getemperd. Dit zijn enkele oplossingen om beter om te gaan met dagelijkse stress.

« Ik heb stress op het werk, ik heb slecht geslapen omdat ik bleef piekeren, ik heb buikpijn, ik ben angstig… »

We horen welk vaker zulke klachten in onze omgeving, en het kan ons ook overkomen. Of het nu komt door het werk, ons persoonlijk leven, familie, of door een specifieke gebeurtenis, stress is erg aanwezig in ons dagelijks leven.

Stress, afweermechanisme

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een volkomen natuurlijk gevoel voor de mens. Oorspronkelijk was het een reflex van een verdedigingsmechanisme dat ons in staat stelde om te reageren op een externe bedreiging, namelijk door te vluchten om te ontsnappen aan het gevaar, of door het te bevechten.

Stress zorgt eerst voor een alarmfase en geeft ons een adrenalinestoot om te kunnen reageren: onze hartslag stijgt en onze spieren worden beter doorbloed. Onze kracht, onze reflexen en onze perceptie worden verbeterd om ons te helpen om betere beslissingen te nemen.

Na enkele minuten gaat stress zich op een andere wijze manifesteren en gaan we over naar de weerstandsfase. Dan worden cortisol en dopamine vrijgegeven om ons te helpen gepast te reageren. Cortisol maakt de nodige energiebronnen beschikbaar: ooit om te vechten of te vluchten , maar tegenwoordig om alle mogelijke stresserende situaties de baas te kunnen. Dopamine geeft ons de motivatie om die stimulans te trotseren.

Eenmaal wanneer de stresserende gebeurtenis voorbij is, gaat het lichaam zich ontspannen (we kunnen ons dan plots erg moe voelen) en keert het terug naar de ‘normale’ toestand na een periode van rust. Het kan echter voorvallen dat de stress blijft aanhouden en dat het lichaam niet in staat is om uit die toestand te geraken. Dat zorgt dan voor een uitputtingsfase, omdat de constante vrijstelling van cortisol en dopamine ons verplichten om dieper uit onze reserves te putten, waardoor ons lichaam verzwakt.

 

Stress, vermoeidheid, hoofdpijn

Stress moet als dusdanig worden herkend om het te kunnen aanpakken

Vele personen zijn zich er niet eens van bewust dat ze lijden onder chronische stress. Dat kan zich op verschillende manieren manifesteren:

 • concentratieproblemen;
 • spierspanningen;
 • spijsvereringsproblemen;
 • slaapproblemen;
 • vermoeidheid;
 • compensatiegedrag: roken, alcohol, drugs, overeten;
 • enz.

Chronische stress kan zelfs leiden tot ontregelingen in gedrag en/of lichaam: neiging om zich te isoleren, negatieve blik op de realiteit, gebrek aan motivatie, lusteloosheid, prikkelbaarheid, angsten, laag zelfvertrouwen, brandend maagzuur, verzwakt immuunsysteem, celveroudering en meer.

 

Stress bestrijden: yoga, meditatie

Natuurlijke oplossingen om stress te bestrijden

De ene persoon is van nature beter bestand tegen stress dan de andere. Toch heeft iedereen baat bij deze tips om stress beter het hoofd te bieden.

Er bestaan verschillende toepassingen om stress te bestrijden:

 • reflexologie;
 • sofrologie;
 • yoga;
 • meditatie;
 • stretchoefeningen;
 • fysieke activiteit gevolgd door een ontspanmoment;
 • enz.

 

Er bestaan ook planten met kalmerende eigenschappen, zoals valeriaan en passiebloem die helpen bij de weerstandsfase. Andere bestanddelen zoals taurine en magnesium stimuleren de energie en bieden een antwoord op de uitputtingsfase.

Laboratoires ORTIS heeft een natuurlijke oplossing ontwikkeld die geschikt is voor alle fases. De formule op basis van ginseng en saffraan werkt in op de productie van dopamine en cortisol.
Ze camoufleert de stress niet, maar helpt eraan te weerstaan en het te bestrijden, door het mentale en fysieke welzijn te versterken, een goed humeur te behouden en te helpen ontspannen en beter te slapen.Aanvullende informatie over deze planten en ingrediënten: