Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Aardappel

Aardappel

Kruidachtige, vaste plant die als eenjarige plant geteeld wordt. De stengels met een ronde of hoekige doorsnede vormen randen waaruit gesteltakken of ribben ontspringen, die meestal groen en soms rood of paars zijn. De plant heeft samengestelde bladeren. De bloemen zijn hermafrodiet en zelfbestuivend, en variëren van wit tot paars al naargelang de soort. De vrucht, een bolvormige of ovale bes met een diameter van 1 tot 3 cm, is voorzien van twee holtes die kleine, ovale, platte en doorgaans groene zaden bevatten, en groeit enkel in koude gebieden. Aan de plant groeien karakteristieke knollen, de bolle uiteinden van de uitlopers, waarin de voedselreserves worden opgeslagen. Hun grootte, kleur en vorm varieert van rond tot lang en minder of meer afgeplat, afhankelijk van de variëteit.

Latijnse naam

Solanum tuberosum L.

Afkomst

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, meer bepaald uit de Andes-regio en het Titicacameer, en werd pas in de 16de eeuw ontdekt door ontdekkingsreizigers en Spaanse conquistadores, die hem naar Europa brachten. De aardappel werd pas in de 20ste eeuw in Afrika en Azië geïntroduceerd en de geografische verspreiding ervan blijft tot op vandaag voortduren.

Gebruikte delen

De knollen

Actieve bestanddelen

Alkaloïden (chaconine, solanine): er wordt verondersteld dat deze bestanddelen verantwoordelijk zijn voor de krampstillende en zuurremmende werking van de aardappel. In grote hoeveelheden zijn ze echter giftig.

Gebruik

Net als bij de andere leden van de nachtschadefamilie zijn ook alle groene delen van de aardappelplant giftig. De knollen zijn dan weer eetbaar, zolang ze niet te lang aan licht zijn blootgesteld, omdat ze dan giftige hoeveelheden solanine kunnen bevatten.

De aardappel is een belangrijke bron van koolhydraten. Het is dan ook een van de meest verbruikte voedingsmiddelen ter wereld, en het is bovendien ook nog eens een heel gezonde groente dankzij zijn rijke gehalte aan vitaminen, mineralen en vezels.

Het zetmeel uit aardappelen is het basisingrediënt voor de productie van wodka en bioafbreekbaar plastic.

Versgeperst aardappelsap wordt in Duitsland en Zwitserland aangewend als huismiddeltje tegen zure oprispingen, aangezien wordt verondersteld dat het krampstillende en zuurremmende eigenschappen heeft. 1,2

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten – 1 indien nodig
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma

Zoethout helpt het evenwicht van het spijsverteringsstelsel te bewaren door bij te dragen aan een normale pr ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).