Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Citroen

Citroen

De citroen is de vrucht van de citroenboom, die tot de citrusfamilie behoort. De schil van een rijpe citroen is lichtgroen tot felgeel van kleur. De citroenboom is een 5 tot 10 meter hoge struik met groenblijvende bladeren.

Latijnse naam

Citrus limonum Risso

Afkomst

Himalaya, Azië, Midden-Oosten, Zuid-Europa

Gebruikte delen

De vrucht

Actieve bestanddelen

Essentiële olie (limoneen, citral): antibacteriële en antivirale werking.
Citroenzuur: organisch zuur.
Flavonoïden: antioxidanten.
Vitamine C: in water oplosbare antioxidant.
Pectine: polysacharide met prebiotische werking.

Gebruik

Citroen wordt gebruikt in tal van voedingsmiddelen en dranken. Het sap en de schil van de citroen worden bijvoorbeeld gebruikt om confituur en likeur te maken. Gekonfijte citroenschil wordt bereid door de schil in een siroop te koken en dit mengsel aan de lucht bloot te stellen tot de suiker is gekristalliseerd.

Citroensap wordt ook gebruikt als bewaarmiddel voor bepaalde voedingsmiddelen die de neiging hebben te oxideren en bruin te worden nadat ze gesneden zijn, zoals appel, banaan en avocado. Het zuur van de citroen deactiveert de enzymen die deze bruine kleur en het bederf van het voedingsmiddel veroorzaken.

Citroensap wordt in de traditionele geneeskunde aangewend om zijn adstringerende werking en wordt gebruikt als zweetafdrijvend en urineafdrijvend middel, als gorgelmiddel, lotion en tonicum. In de 17de eeuw ontdekten artsen dat een dagelijkse portie citroensap scheurbeukepidemieën kon tegengaan bij zeevaarders tijdens lange reizen op zee. Engelse schepen moesten bij wet citroenen of limoenen aan boord hebben, zodat elk bemanningslid zijn nodige dosis kon krijgen. De essentiële olie wordt bereid op basis van citroenschil, onder druk of door stoomdistillatie. Deze olie wordt doorgaans gebruikt bij de productie van parfums en cosmetica.

Essentiële olie van citroen wordt wel eens in kantoren verspreid om de werknemers te stimuleren en om hen te helpen minder fouten te maken. Jean Valnet, een Franse chirurg en pionier in het geneeskundige gebruik van essentiële oliën, gebruikte de essentiële olie van citroen als natuurlijk antisepticum bij de behandeling van soldaten die gewond raakten tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bibliografie

Verwante producten
7 dagen (7 flesjes 15ml)
Smaak: granaatappel-passievrucht
ORTIS - Detoxine Express
Detoxine Express BIO Detox
Express
Programma (7 dagen)
ORTIS - Detoxine Express
Detoxine Express BIO Detox
Express
Programma (7 dagen)

BIO-cocktail van planten om het lichaam te zuiveren in 7 dagen! Artisjok en Berk ondersteunen de leveractiv ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).