Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Citroeneucalyptus

Citroeneucalyptus

Deze grote boom kan een hoogte bereiken van wel vijftig meter. De bladeren, die in het begin rond zijn, worden lancetvormig naarmate ze ouder worden en geven een citroengeur af wanneer ze worden gekneusd.

Latijnse naam

Eucalyptus citriodora Hook

Afkomst

Australië – Wordt ook geteeld in India, Vietnam, China en Madagaskar.

Gebruikte delen

De essentiële olie van de bladeren.

Actieve bestanddelen

Monoterpenoïden (citronellal): veroorzaken de citroengeur en het pijnstillende en ontstekingsremmende effect. Hebben daarnaast ook een antibacteriële en schimmeldodende werking.

Gebruik

De bladeren van de citroeneucalyptus spelen al sinds mensenheugenis een belangrijke rol in traditionele geneeskunde van de Australische Aboriginals. De boom is ook belangrijk in Brazilië, waar bijvoorbeeld een warmwaterextract van gedroogde bladeren traditioneel wordt gebruikt als ontstekingsremmer, pijnstiller en koortsbestrijder, maar ook tegen infecties van de luchtwegen, verkoudheden, verstopte sinussen en reumatische aandoeningen.1-15 Voorts speelt de boom een belangrijke rol voor de honingproductie van bijen. De bladeren, die heerlijk geuren naar citroen, zijn ook een veelvuldig gebruikt ingrediënt in potpourri. Citronellal, het belangrijkste bestanddeel van de essentiële olie, lijkt door zijn insectenverdrijvende eigenschappen bijzonder doeltreffend te zijn om muggen te verjagen.16 De essentiële olie van de bladeren wordt niet alleen gebruikt in heel wat parfums, maar vindt ook overal ter wereld toepassing in producten tegen hoesten, verkoudheden, keelpijn en andere infecties.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).