Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Duizendblad

Duizendblad

Vaste plant met rechtopstaande stengels van 18 tot 80 cm die alleen of in losse groepen samen staan. Ze zijn weinig vertakt, en bedekt met een korte en witachtige dons. De donkergroene bladeren zijn lang en ingesneden in korte, fijne reepjes, die langer zijn en voorzien van een steeltje aan de basis, en korter en ongesteeld aan het uiteinde. De bloemhoofdjes zijn vaak wit, en soms roze, of paars aan de randen. Deze bloemhoofdjes aan het uiteinde van de stengels vormen tuiltjes met een platte of licht golvende bovenkant. Deze plant bloeit van juni tot september.

Latijnse naam

Achillea millefolium L.

Afkomst

Kosmopolitische soort in het noordelijk halfrond. We vinden deze plantensoort terug in Eurazië en Noord-Amerika.

Gebruikte delen

De bovengrondse, bloeiende delen

Actieve bestanddelen

Essentiële olie (chamazuleen): antiseptische en verzachtende werking op het spijsverteringsstelsel; antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Flavonoïden (luteoline, apigenine, quercetine): antioxidanten die ook een krampstillend effect hebben.
Bittere bestanddelen (sesquiterpeenlactonen): stimuleren de eetlust en zorgen voor een goede werking van het spijsverteringsstelsel.
Tannines: adstringerende en antiseptische werking.
Fenolzuren (dicaffeoylkininezuur): bevorderen de galproductie.
Alkamiden: ontstekingsremmende werking.

Gebruik

Er bestaan talrijke variëteiten duizendblad die speciaal worden geteeld voor de sierteelt, maar deze plant wordt traditiegetrouw geprezen om haar gezondheidsvoordelen. Van oudsher wordt de plant onder andere gebruikt om de littekenvorming te stimuleren bij wonden en om haar bloedstollende werking. Bovendien bevordert ze de spijsvertering en de slaap. Duizendblad wordt ook aangewend om menstruatieklachten en tijdelijke buikkrampen tegen te gaan.

In de middeleeuwen werd deze plant vaak gebruikt om bier te brouwen, maar ze werd later vervangen door hop.

In Duitstalige landen wordt tot op vandaag in de week voor Pasen de ‘Gründonnerstagssuppe’ bereid. Dit is een soep met lentekruiden, waaronder duizendblad, met een zuiverende werking die de lentemoeheid zou tegengaan.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat duizendblad doeltreffend is bij spijsverteringsstoornissen zoals krampen, een gebrek aan eetlust en een moeilijke spijsvertering.1-9 Traditiegetrouw wordt de plant ook gebruikt om een comfortabele spijsvertering te bevorderen, en ook dat gebruik is wetenschappelijk erkend.10-13

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten – 1 indien nodig
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma

Zoethout helpt het evenwicht van het spijsverteringsstelsel te bewaren door bij te dragen aan een normale pr ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).