Erwt

Erwt

De erwt is een eenjarige, kruidachtige klimplant. Zijn weinig vertakte stengel, met een lengte van 50 cm tot 2 m, klimt door zich met hechtranken aan de ondergrond vast te haken. Zijn bloemen zijn wit of roze en zijn gladde ronde of hoekige zaden zijn verzameld in de vrucht of de peul, ook wel dop genoemd.

Latijnse naam

Pisum sativum L.

Afkomst

De erwt wordt sinds het neolithicum verbouwd in het Nabije Oosten. In de oudheid en de middeleeuwen was dit gewas een basisvoedingsmiddel in Europa en het Middellandse Zeegebied.

Gebruikte delen

De vrucht

Actieve bestanddelen

Vezels (amylopectine, amylose): erwten bevorderen de darmtransit door voedingsvezels te leveren die tegelijk ook de werking van de darmflora ondersteunen.

Gebruik

De oudste archeologische vondsten van erwten dateren uit het neolithicum. Ze zijn gevonden in de gebieden die vandaag overeenkomen met Syrië, Turkije en Jordanië. Een van de vroegste vondsten van erwten in Egypte stamt uit 4800-4400 v.C.

Erwten zijn voedzaam en worden vooral gebruikt als groente. We eten de erwtjes, maar soms ook de jonge peulen.

Het kookproces breekt de celwanden af en maakt de erwten zoet en voedzaam. In het midden van de 19de eeuw legde de Oostenrijkse monnik Gregor Mendel de principes van de moderne genetica vast door kruisingen van erwtenplanten te bestuderen. Het zetmeel van erwten wordt gebruikt voor de productie van biologisch afbreekbaar plastic.

Erwten zijn een belangrijke bron van vezels.1,2

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).