Grote engelwortel

Grote engelwortel

Zeer aromatische, kruidachtige, tweejarige plant die 80 cm tot twee meter hoog wordt. De bloemtrossen zijn grote schermen (samengesteld uit kleinere schermen) met groenachtige bloemetjes. De bladeren zijn onderaan bedekt met dons, en ze hebben een lange steel en een drielobbig eindsegment (opmerking: als dit deel van het blad niet gelobd is, en als de bladeren onbehaard zijn en de bloemen wit, dan gaat het wellicht om Angelica sylvestris of gewone engelwortel).

Latijnse naam

Angelica archangelica L.

Afkomst

Grote engelwortel groeit in het wild in de noordelijke gebieden en in Centraal-Europa.

Gebruikte delen

De wortel

Actieve bestanddelen

Essentiële olie: stimuleert de secretie van spijsverteringssappen, en heeft een kalmerend en krampstillend effect.
Bittere bestanddelen: stimuleren de spijsvertering.

Gebruik

In de oudheid werd grote engelwortel al beschouwd als een plant met magische eigenschappen. Ze werd meegedragen als geluksbrenger en als bescherming tegen ziekten en hekserij. In de middeleeuwen was grote engelwortel een van de meest gerespecteerde geneeskundige kruiden. Ze werd gebruikt om verschillende ziekten te behandelen, om vergiftiging tegen te gaan en zelfs om besmettelijke ziekten, zoals de pest, te bestrijden.

Deze plant heeft ook een culinair gebruik, als ingrediënt in snoep en likeur.

Grote engelwortel helpt de eetlust weer op te wekken en draagt bij tot een comfortabele spijsvertering door de productie van spijsverteringssappen te stimuleren. Bovendien beschermt ze de lever en helpt ze bij de ontgifting van het lichaam.1-5

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).