Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Heemst

Heemst

Deze grote, winterharde, behaarde plant voelt zacht aan. De rechtopstaande stengels kunnen een hoogte bereiken van anderhalve meter. De gelobde en gekartelde bladeren hebben een heldere groengrijze kleur. Heemst heeft bleekroze bloemen met een korte bloemsteel. De vruchten bestaan uit een groot aantal geelachtige, in een cirkel staande vruchtbladeren.

Latijnse naam

Althaea officinalis L.

Afkomst

Europa, Azië (gematigd klimaat van Turkije tot China), Noord-Afrika (Algerije, Tunesië).

Gebruikte delen

De wortels

Actieve bestanddelen

Polysacchariden (pectine, rhamnogalacturonaan): helpen de werking van het maagzuur af te remmen en beschermen het maagslijmvlies. Ze hebben ook een verzachtend effect op de keel.
Flavonoïden: antioxiderende werking.
Fenolzuren: antioxiderende werking.

Gebruik

De bloemen en de jonge bladeren, die eetbaar zijn, worden vaak gebruikt in salades. De bladeren kunnen ook worden gekookt, net als spinazie.

Vroeger werd de schoongemaakte wortel gegeven om op te kauwen aan kinderen die tanden kregen.
In de traditionele geneeskunde werd deze plant gebruikt tegen de hoest, maar ook om zijn laxerende en eetlustopwekkende eigenschappen. Heemstwortel werd daarnaast gebruikt bij maagpijn, tegen maagzweren of bij maagontsteking. Dankzij het slijmstoffengehalte is de plant ideaal om de huid te verzachten, waardoor er ook cosmetische toepassingen zijn.

Heemst werd al in het oude Egypte gebruikt in met honing gezoet snoepgoed, om keelpijn te behandelen. In het begin van de negentiende eeuw zorgden Franse suikerwerkfabrikanten voor een innovatie door geconcentreerd heemstsap met suiker stijf te kloppen tot een soort schuim.
Een latere versie van het recept, de zogenaamde 'pâte de guimauve' (wit drop), omvatte het wit van een ei en gelatine om de zachte basis te creëren. De creatie werd vaak gearomatiseerd met rozenwater en andere geurstoffen.
Vandaag bevat het snoepgoed niet langer echte heemst.

Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat heemstwortels een antibacteriële werking hebben en bijdragen aan de spijsvertering en een regelmatige darmtransit.1-10

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten – 1 indien nodig
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma

Zoethout helpt het evenwicht van het spijsverteringsstelsel te bewaren door bij te dragen aan een normale pr ...
30 tabletten – 1 tot 3/dag
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking

Gember draagt bij tot de goede werking van de maag bij een zware maaltijden of bij ongemakken met betrekking ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).