Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Hop

Hop

Kruidachtige, vaste, tweehuizige slingerplant met een grote, vlezige wortel waaruit lange, vierhoekige, kruidachtige stengels groeien die zich beweeglijk rond hun steun winden - Tegenoverstaande bladeren met 3 of 5 lobben. De vrouwelijke planten produceren katjes die zich in de bloei ontwikkelen tot eivormige kegels die bedekt zijn met een geurige hars, lupuline. De zaadjes zitten in bolle, grijze dopvruchten.

Latijnse naam

Humulus lupulus L.

Afkomst

Gebieden met een gematigd klimaat in Europa, Azië en Noord-Amerika.

Gebruikte delen

De kegels

Actieve bestanddelen

Harsen (alfa- en bètazuren): zijn verantwoordelijk voor de bittere smaak en het kalmerende effect. Etherische olie (2-methyl-3-butyn-ol): zorgt voor de typische smaak, maar heeft ook een kalmerend effect. Fenolen: antioxidanten. Fyto-oestrogenen: hun werking is vergelijkbaar met die van oestrogenen. Aangezien deze stoffen niet altijd wenselijk zijn, worden ze soms verwijderd uit extracten.

Gebruik

Hop staat vooral bekend als ingrediënt van bier. De plant is belangrijk omdat hij bitterstoffen bevat waardoor het bier ook beter bewaart.

De jonge, ondergrondse scheuten van hop hebben een bleke kleur en kunnen worden bereid als asperges. Een waar genot voor kenners!

Dankzij zijn bittere smaak was hop bekend voor zijn spijsverteringsbevorderende en bloedzuiverende eigenschappen. De hopplukkers, die regelmatig in contact kwamen met de kegels, waren goed vertrouwd met het kalmerende effect.

Pas later, in de 18de eeuw, werden kussens gevuld met hop om de slaap op te wekken.

Een infusie maken om de slaap te bevorderen of om een kalmerend effect te creëren heeft weinig zin, omdat de bestanddelen die voor deze effecten zorgen slecht oplosbaar zijn in water.

Hop bevat antioxidanten die beschermen tegen celbeschadiging.1 De plant heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en vermindert gespannen zenuwen en prikkelbaarheid. 2-5 Hij draagt bij tot een optimale ontspanning en een goede, verkwikkende nachtrust. 6-8

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten - 3/s’avonds
ORTIS - Sleep & GO
Sleep & GO Nachtrust
Snelle werking
ORTIS - Sleep & GO
Sleep & GO Nachtrust
Snelle werking

De synergetische werking van citroenmelisse, slaapmutsje, hop en passiebloem bevordert een kwaliteitsslaap ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).