Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Kamille (Echte)

Kamille (Echte)

Echte kamille is een eenjarig plantje uit de familie van de Asteraceae.
Het is een echte pioniersplant, die je vaak kunt aantreffen in de buurt van bewoonde gebieden, op betreden of bewerkte grond langs wegen en akkers. Het is weinig kieskeurig want het doet het uitstekend op zowel vochtige als droge grond. Ook de bodemtextuur of de zuurtegraad is weinig belangrijk. Zonlicht anderzijds is wel belangrijk, want in de schaduw groeien, doet het niet.
Het zaad komt op in september en de plant overwintert met een bladrozet. In het voorjaar schieten de stengels omhoog tot een 60 tal cm en zijn rijkelijk vertakt. De plant kan twee maal per jaar bloeien. De bloemetjes zijn gesteeld en hebben zowel witte lintbloemen als heldergele buisbloemen.
Er zijn nogal wat plantjes zijn die op de echte kamille lijken. De juiste kan je makkelijk herkennen aan de typische geur van groene appeltjes die vrijkomt als je de bloemetjes fijnwrijft terwijl de bladeren nagenoeg geurloos zijn. Bij de echte kamille zijn de bloemhoofdjes ook hol. Ruiken de bladeren bij fijnwrijven ook naar groene appeltjes, dan heeft u hoogst waarschijnlijk de Roomse kamille vast.

Latijnse naam

Matricaria recutita L.

Afkomst

Kamille werd oorspronkelijk gevonden in heel Europa en gematigd Azië. Later werd het op grote schaal geïntroduceerd in gematigde gebieden over de hele wereld.

Gebruikte delen

De bloemhoofdjes.

Actieve bestanddelen

Sesquiterpenen (α-bisabolol, chamazuleen): deze componenten hebben voornamelijk ontstekingsremmende, maagwand beschermende maar ook ontsmettende eigenschappen.
Flavonoïden (apigenine, luteoline): hebben kalmerende en krampstillende eigenschappen en zijn tevens antioxidanten en hebben een ontstekingsremmende werking.
Sesquiterpeenlactone (matricine): is verantwoordelijk voor de bittere smaak, maar heeft tevens een ontstekingsremmende werking.
Coumarine (umbelliferone): heeft UV-licht absorberende eigenschappen en is antibacterieel.

Gebruik

Kamille werd duizenden jaren gebruikt als kruidengeneesmiddelen in het oude Egypte, Griekenland en Rome. Het werd als infuus gebruikt bij de meest uiteenlopende ongemakken van het spijsverteringsstelsel. Ook bij ontstekingen van mond, keel en ogen kon kamille worden ingezet. Het gedroogde en verpoederde kruid werd op de huid aangebracht om deze te ontsmetten en de heling van wonden te versnellen.
De bloemen werden vroeger eveneens toegepast als strooikruid. Het frisse zoet-kruidige aroma zorgde voor een aangename geur in de woonkamer terwijl het tegelijkertijd insecten op afstand hield. Momenteel wordt de etherische olie nog steeds verwend als een geurcomponent in cosmetica en parfums.
Infusen van kamille werden vroeger aangewend als spoeling om blonde haren een lichtere tint te geven.
Typisch aan de etherische olie is dat deze donkerblauw van kleur is. Deze kleur is te danken aan de aanwezigheid van chamazuleen. Deze stof is echter van nature niet aanwezig in de plant, maar wel het kleurloze matricine. Het is ten gevolge van de warmte tijdens het extractieproces door stoomdestillatie, dat deze stof in het blauwe chamazuleen wordt omgezet. Vergeleken met matricine heeft dit chamazuleen echter een minder krachtige ontstekingsremmende werking. De superkritische CO2-extractiemethode levert een donkergroene olie op waarbij de omzetting naar chamazuleen niet is gebeurd en is daarom te verkiezen.
De olieoplosbare componenten van kamille hebben voornamelijk een ontstekingsremmende en ontsmettende werking heeft, terwijl de wateroplosbare bestanddelen eerder kalmerend, krampverdrijvend en ook wat ontstekingsremmend zijn. De meest ideale bereidingen bij kamille zijn dus deze waarbij beide fracties aanwezig zijn. Men noemt dit ook wel een totem-bereiding.
De werking van Roomse kamille (Chamaemelum nobile) is vergelijkbaar met die van Echte kamille maar minder krachtig, zeker wat de ontstekingsremmende werking betreft.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat kamille rijk is aan antioxidanten en zodoende beschermend werkt tegen celbeschadiging en onze afweer versterkt. 1-4 Het helpt bij de behandeling van gastro-intestinale klachten: zoals indigestie, lichte spasmen, opgeblazenheid, winderigheid en oprispingen. 5-19 Kamille draagt bij aan een optimale mentale en fysieke ontspanning. Dit komt niet alleen een gezonde nachtrust maar ook een goede werking van het spijsverteringsstelsel ten goede. 20-24

Bibliografie

Verwante producten
30 tabletten
ORTIS - Colon Relax FORTE
Colon Relax FORTE Darm
Occasioneel opgeblazen gevoel (-3X/maand)
Snelle werking
ORTIS - Colon Relax FORTE
Colon Relax FORTE Darm
Occasioneel opgeblazen gevoel (-3X/maand)
Snelle werking

Venkel, Echte kamille en Pepermunt helpen in geval van een opgeblazen gevoel en winderigheid Citroenmelisse ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).