Kassieboom

Kassieboom

De Indische goudenregen is een snelgroeiende boom uit de vlinderbloemenfamilie. Hij kan 20 m hoog worden. De boom groeit goed in droge gebieden, op een goed gedraineerde grond. Hij verkiest een plaats in de volle zon, maar is ook bestand tegen vorst. De geveerde bladeren dragen ovale, toegespitste deelblaadjes. De gele bloemen, die lijken op die van de Europese variëteit, verschijnen vanaf het late voorjaar in lange, hangende trossen. Ze rijpen tot lange, dikke, staafvormige, bruinzwarte peulen. De Indische goudenregen is het nationaal symbool van Thailand.

Latijnse naam

Cassia fistula L.

Afkomst

De Indische goudenregen is afkomstig van Zuid-Azië en Sri Lanka. Vandaag vinden we deze plant in alle tropische en subtropische gebieden.

Gebruikte delen

De bladeren

Actieve bestanddelen

Vezels (slijm, pectine): bevorderen de darmtransit door hun ballastwerking. Anthraquinonen: stoffen die door hun contacteffect de peristaltiek van de darmen stimuleren en de opname van water door de darmwand beperken. Dat maakt de stoelgang zachter en bevordert de darmtransit.

Gebruik

De Indische goudenregen heeft een decoratieve waarde. Hij wordt vaak in tuinen of langs wegen geplant.

In India wordt de schors van de boom gebruikt als looistof. Het roodachtige hout is hard, zwaar, sterk en duurzaam en is geschikt voor alle schrijnwerk.

De bladeren en de vruchten worden traditioneel gebruikt voor hun licht stimulerend effect op de darmen.

In de Ayurvedische geneeskunde heet de boom 'aragvadha', wat 'ziektedoder' betekent, waarmee wordt bedoeld dat deze plant bij diverse kwalen wordt ingezet.

De Indische goudenregen stimuleert de goede werking van het maag-darmstelsel en bevordert de darmtransit op natuurlijke wijze. 1-6

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).