Klei

Klei

Klei is een waterhoudend kristalloïde mineraal van magnesium-aluminiumsilicaat.

Latijnse naam

Attapulgite

Afkomst

Klei komt uit veel verschillende landen: Senegal, Marokko, India, China,…

Gebruikte delen

/

Actieve bestanddelen

De chemische benaming van klei is magnesium-aluminium-fylosilicaat.

Gebruik

Klei is een belangrijk bestanddeel van het 'Maya-blauw' pigment. De precolumbiaanse Meso-Amerikaanse Mayabeschaving maakte al keramiek, beeldhouwwerken en muurschilderingen met klei. En natuurlijk gebruikten de Maya's klei voor de vervaardiging van aardewerk.

Als klei nat is, is hij kneedbaar en kan hij gemakkelijk worden geboetseerd in bijvoorbeeld een kom of een tas. Als hij opgedroogd is, wordt hij hard. Als het voorwerp wordt verhit bij een hoge temperatuur, treden chemische veranderingen op en ontstaat een keramisch materiaal. Door klei te vermengen met water, vormt hij een gel die zeer uiteenlopende toepassingen kent vanwege zijn suspensie-, versterkings-, en bindingseigenschappen. Enkele voorbeelden: verf, kleefmiddelen, vulmiddelen, filters, luchtverversers en vlamvertragers.

Klei werd al in de oudheid medicinaal gebruikt. De eerste toepassing is beschreven op Mesopotamische kleitabletten die dateren van rond 2500 v.C. De oude Egyptenaren gebruikten klei ook als ontstekingsremmend en antiseptisch middel.

Klei wordt vandaag nog steeds vaak gebruikt in de geneeskunde. Hij wordt gebruikt als masker voor gelaatsverzorgingen. Bij orale toediening kan hij zuren en toxinen binden in het spijsverteringskanaal. Daarom vinden we klei vaak terug in producten tegen diarree.1

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten – 1 indien nodig
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma

Zoethout helpt het evenwicht van het spijsverteringsstelsel te bewaren door bij te dragen aan een normale pr ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).