Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Paardenbloem

Paardenbloem

De paardenbloem is een vaste plant met een dikke stengel en een bruinrode, lange, vingerdikke, spoelvormige wortel. De prachtig groene bladeren staan in een rozet onderaan de plant. Ze zijn diep ingesneden, met min of meer scherpe en gekartelde lobben. De gele bloemen zijn zichtbaar van mei tot november. Ze staan samen in brede eindstandige bloemhoofdjes aan het uiteinde van de stelen. Het geheel van de vruchten vormt een lichte pluisbol waarvan de pluisjes door de wind worden weggeblazen.

Latijnse naam

Taraxacum officinale Weber

Afkomst

West-Europa

Gebruikte delen

De wortel

Actieve bestanddelen

Inuline: een polysacharide met een prebiotische werking. Het draagt bij tot een gezonde darmflora. Fenolische verbindingen: hebben een oxidatieremmende werking.
Bitterstoffen: stimuleren de werking van de lever en de spijsvertering.

Gebruik

De paardenbloem wordt door veel tuiniers en mensen met een gazon beschouwd als onkruid. Toch heeft de plant verschillende culinaire en medicinale toepassingen. Hij kan ook als veevoer worden gebruikt.

We kunnen de bloemen heel eenvoudig bereiden als een siroop en op dezelfde manier eten als honing.

De jonge bladeren zijn minder bitter dan de volwassen bladeren en zijn lekker in een salade. We kunnen de bladeren bleken door ze te bedekken met zand of een omgekeerde bloempot. Zo worden ze minder bitter. De populaire naam 'pis(se)bloem' verwijst naar de werking van de plant.

Traditioneel wordt de paardenbloem gebruikt bij de behandeling van diabetes, reuma, urineweginfecties, koorts, slapeloosheid, bindvliesontsteking, keelpijn, abcessen en geelzucht.

Vandaag wordt vooral de wortel van de plant medicinaal gebruikt. Hij bevordert de werking van de nieren en stimuleert de ontgifting.1-3 Hij verlicht de symptomen die gepaard gaan met milde ongemakken van de maag en darmen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, een trage spijsvertering en een tijdelijk verlies van de eetlust.4-9 Dankzij de antioxidanten beschermt hij tegen vrije radicalen.10,11

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten - 1/dag
ORTIS - Artisjok & Paardenbloem
Artisjok & Paardenbloem BIO Spijsvertering
Lever

Artisjok , paardenbloem helpen de spijsvertering van de vetten te vergemakkelijken
20 dagen (250ml)
Smaak: framboos - veenbes
ORTIS - Detoxine Vitaliteit

BIO Cocktail van 9 planten + fucus om het lichaam diepgaand te zuiveren Jodium draagt bij tot een normaal ...
20 dagen (250 ml)
Smaak: appel
ORTIS - Detoxine Zonder jodium BIO
Detoxine Zonder jodium BIO Detox
Zonder jodium
Programma (20 dagen)
ORTIS - Detoxine Zonder jodium BIO
Detoxine Zonder jodium BIO Detox
Zonder jodium
Programma (20 dagen)

BIO-cocktail van 9 planten om het lichaam diepgaand te zuiveren Artisjok en Berk ondersteunen de leverwerki ...
60 tabletten - 3/dag
ORTIS Lever-Zuivering
Lever Zuivering Spijsvertering
Lever
Programma
ORTIS Lever-Zuivering
Lever Zuivering Spijsvertering
Lever
Programma

Artisjok en paardenbloem ondersteunen de ontgifting, houden de lever gezond en helpen de spijsvertering Mar ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).