Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Pepermunt

Pepermunt

Pepermunt is een snelgroeiende, vaste plant, resulterend van een kruising tussen Watermunt (M. aquatica) en Kruizemunt (M. spicata). De "x" in de botanische naamgeving is een verwijzing naar het feit dat het hier om een kruising van 2 verschillende plantsoorten gaan die zelf als een aparte soort wordt beschouwd.
De plant kan tot wel 80 cm hoog worden. De bladeren zijn lancetvormig getand en zijn donker groen van kleur, met rode nerven. Wanneer de plant wordt blootgesteld aan zon kunnen de bladeren roodachtig verkleuren. Zoals de meeste lipbloemigen zijn de stengels vierkant in doorsnede.
Pepermunt bloeit in de zomer met kleine, roze tot purperen bloemetjes.
Deze muntsoort is steriel en kan zich dus niet via zaad voortplanten maar, zoals de meeste muntsoorten, verspreidt de plant zich gemakkelijk door uitlopers en wortelstokken en kan al snel andere planten gaan overwoekeren.
Bij kneuzen verspreidt de plant het typische, frisse aroma van menthol.

Latijnse naam

Mentha x piperita L.

Afkomst

De kruising die pepermunt als resultaat gaf is vermoedelijk ontstaan in de gematigde gebieden van Europa, Azië en Afrika.

Gebruikte delen

De bovengrondse delen.

Actieve bestanddelen

Etherische olie (menthol, menthone): heeft een zeer breed werkingsgebied. Het is krampwerend, braakstillend, antibacteriëel, bevordert de galproductie, darmgasverdrijvend, kalmerend, pijnstillend en spijsverteringsbevorderend.
Tannines: hebben een antibacteriële werking.
Flavonoïden: hebben een antioxidantwerking.
Fenolzuren: hebben een antioxidantwerking.

Gebruik

Het gebruik van munt voert terug tot de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur waar het populair was als keukenkruid, maar ook als geneeskruid voor het behandelen van allerlei spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid, braken, buikkrampen en flatulentie.

Reeds in de oudheid werd het verwerkt in allerlei voedingsmiddelen en zelfs snoepjes; en producten voor persoonlijke hygiëne zoals cosmetica en zepen.
Het gebruik als infuus is waarschijnlijk het meest bekend.

Wil je zelf pepermunt aanplanten in de tuin, proef dan eerst een blaadje vóór het aankopen. Er bestaan namelijk verschillende cultivars die niet allemaal even lekker zijn. Denk er ook aan dat ze gemakkelijk kan gaan woekeren. Gebruik dus rizoombegrenzers of plant de munt in een pot.

Tegenwoordig vinden we de etherische olie van deze plant terug in kauwgom, tandpasta tot zelfs in natuurlijke insectenverdrijvers.

Volgens recentelijk uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek heeft pepermuntolie interessante eigenschappen.

Het stimuleert de werking van het maag-darm stelsel en draagt zodoende bij tot een gezonde spijsvertering. Het helpt de vertering van vetten doordat het de leverfunctie ondersteunt. 1-7

Pepermuntolie werkt uitstekend bij opgeblazenheid. Het werkt krampstillend en ontspannend op de gladde spiercellen van darmen. Door de antibacteriële eigenschappen worden pathogene micro-organismen geremd in hun werking en wordt de productie van darmgassen sterk verminderd. 8-24

Bij het gebruik van pepermuntolie dient wel in acht te worden genomen dat het bij hoge dosseringen de maagwand kan irriteren en zelfs aanleiding kan geven tot zure oprispingen. In dit geval is het te verkiezen om de olie via tabletten met een maagzuurresistente coating in te nemen. Wanneer dit soort tabletten de actieve stoffen bijkomend vertraagd vrijstelt, kan de heilzame werking over de hele darm worden verspreid.

Dankzij de activering van de koudereceptoren in de huid heeft menthol een verkoelende werking en wordt om deze reden in verzachtende en verfrissende crèmes en lotions toegepast. 25-28

Bibliografie

Verwante producten
30 tabletten
ORTIS - Colon Relax FORTE
Colon Relax FORTE Darm
Occasioneel opgeblazen gevoel (-3X/maand)
Snelle werking
ORTIS - Colon Relax FORTE
Colon Relax FORTE Darm
Occasioneel opgeblazen gevoel (-3X/maand)
Snelle werking

Venkel, Echte kamille en Pepermunt helpen in geval van een opgeblazen gevoel en winderigheid Citroenmelisse ...
30 tabletten – 1 tot 3/dag
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking

Gember draagt bij tot de goede werking van de maag bij een zware maaltijden of bij ongemakken met betrekking ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).