Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Psyllium

Psyllium

Plantago ovata (of psyllium) is een eenjarige plant die bestaat uit een vertakte stengel en lijnvormige, lancetvormige, gekartelde, behaarde bladeren. De bloemen zijn wit en staan gegroepeerd in cilindervormige aren. De zaden zijn eivormig, gekield, grijs of lichtbeige en hebben een bolle zijde waarover een bruine streep loopt.

Latijnse naam

Plantago ovata

Afkomst

India - Iran

Gebruikte delen

De zaadvliezen.

Actieve bestanddelen

Slijmstoffen (polysacchariden): hebben een laxerende ballastwerking. Deze niet-verteerbare bestanddelen beschikken over het vermogen om water te absorberen. Op die manier vergroten ze het fecaal volume, verzachten ze de stoelgang en stimuleren ze op zachte manier de darmtransit.

Gebruik

Plantago ovata (of psyllium) wordt al duizenden jaren lang gebruikt in de ayurvedische (India) en de traditionele Chinese geneeskunde als zacht laxeermiddel. De plant wordt ook gebruikt als dikmiddel voor roomijs en diepvriesdesserts. Doordat plantago ovata zich bindt met vloeistoffen, is de plant interessant voor de bereiding van glutenvrij brood, dat zo minder kruimelig wordt. De plant werd ook gebruikt voor de behandeling van huidirritatie, insectenbeten en –steken, en als middel tegen diarree, aambeien, blaasproblemen, het prikkelbaredarmsyndroom en bloeddrukproblemen. Plantago ovata wordt zelfs gebruikt om het cholesterolgehalte te verlagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat plantago ovata een positieve bijdrage levert aan de spijsvertering en de darmtransit.1-9.Daarnaast helpt de plant het maag-darmstelsel gezond te houden.10-18

Bibliografie

Verwante producten
12 sticks (1 stick/jour)
ORTIS - Vruchten&Vezels REGULAR (zwangere vrouw)
Vruchten&Vezels REGULAR Darmtransit
Zwangere vrouw
ORTIS - Vruchten&Vezels REGULAR (zwangere vrouw)
Vruchten&Vezels REGULAR Darmtransit
Zwangere vrouw

Psyllium en vijgen helpen een regelmatige darmtransit te behouden dankzij een mechanische ballastwerking Ee ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).