Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Spinazie

Spinazie

Spinazie is een tweehuizige plant, wat betekent dat er van deze soort zowel mannelijke als vrouwelijke planten bestaan. De kleine, groene bloemen zijn niet bedoeld om insecten te lokken voor de voortplanting. Spinazie is namelijk anemogaam. Dat wil zeggen dat de voortplanting van deze plant, de bestuiving, hoofdzakelijk gebeurt door de wind, die het zeer lichte stuifmeel kilometers ver kan meevoeren. De bladeren zijn eetbaar, glad of gekrinkeld en donkergroen gekleurd.

Latijnse naam

Spinacia oleracea L

Afkomst

Centraal- en Zuidwest-Azië

Gebruikte delen

De bladeren

Actieve bestanddelen

Vitamines (A, B9, C, E, K): essentiële voedingsstoffen.
Mineralen (mangaan, magnesium, ijzer, kalium): essentiële voedingsstoffen.
Carotenoïden: antioxidanten.
Flavonoïden: antioxidanten.

Gebruik

De eerste vermelding ooit over spinazie is te vinden in Chinese geschriften. Meer precies werd spinazie wellicht in de zevende eeuw geïntroduceerd uit Nepal. In de twaalfde eeuw won de plant snel aan populariteit in Europa. Spinazie bood een belangrijk voordeel omdat ze al vroeg in het voorjaar kon worden geoogst, op een moment dat er nog niet veel andere groenten voorhanden waren.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aan Franse soldaten die verzwakt waren door bloedingen een versterkte wijn met spinaziesap uitgedeeld.
Spinazie heeft een hoge voedingswaarde en is bijzonder rijk aan antioxidanten, in het bijzonder wanneer de groente vers wordt gegeten, gestoomd of kort gekookt. Op enkele dagen tijd verliest spinazie echter flink wat van zijn voedingswaarde. Door het product te koelen vertraagt dit effect, maar na ongeveer een week is het vitamine B9- (foliumzuur) en carotenoïdengehalte grotendeels verdwenen. Voor een langere bewaring verdient het aanbeveling spinazie te blancheren of te koken en vervolgens in te vriezen. In de diepvries kan spinazie tot acht maanden lang bewaard worden.
Levensmiddelen die rijk zijn aan oxalaat, zoals spinazie, kunnen leiden tot het ontstaan van nierstenen. Hierdoor raadt men personen met een verhoogd risico op de vorming van calciumoxalaatkristallen meestal af om spinazie te eten. Wanneer spinazie wordt bereid met een calciumrijk product, bijvoorbeeld een zuivelproduct, daalt de absorptie van de oxalaten door het lichaam aanzienlijk.
Net zoals de meeste bladgroenten bevat spinazie nitraten. Nitraten hebben een positieve impact op de bloedcirculatie. De op de plant aanwezige bacteriën kunnen de nitraten echter omzetten in nitrieten. En die nitrieten kunnen leiden tot de vorming van giftige nitrosamines. Daarom werd in bepaalde landen vroeger het advies gegeven om spinazie nooit opnieuw op te warmen. Vandaag is het echter mogelijk om spinazie relatief snel te koelen, wat hoge concentraties nitriet tegengaat, zodat bereidingen met spinazie zonder probleem weer opgewarmd kunnen worden.

Bibliografie

Verwante producten
24 tabletten (1/ochtend)
ORTIS - Ferro Vital
Ferro Vital Vitaliteit
Multivitaminen
Programma (24 dagen)
ORTIS - Ferro Vital
Ferro Vital Vitaliteit
Multivitaminen
Programma (24 dagen)

Bijzonder goed opneembaar ijzer Dekt 100% van de behoefte aan ijzer vitamine C, B2, B12, B6 en foliumzuur ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).