Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Zwarte bes

Zwarte bes

Dichtbegroeide struik met een hoogte van 1 tot 1,5 m. Bij het wrijven van de frisse bladeren komt er een sterk aroma vrij. Deze geur wordt zachter wanneer de bloemen drogen. De bladeren hebben drie tot vijf lobben en een driehoekige, getande rand. De bladschijf is lichtjes gekruld. De kroon van de bloem is korter dan de harige kelk. De bloem, die geelrood is binnenin en groen aan de buitenkant, vormt heel veel honing. De vruchten van deze plant zijn zwarte bessen in hangende trossen van het type 5 (verwant aan de rozenfamilie), met de kelkbladeren die erbovenuit steken, en hebben een heerlijke geur en smaak. Met de pulp van de vruchten wordt een paarsachtig sap gemaakt.

Latijnse naam

Ribes nigrum L.

Afkomst

Noord-Europa en Azië.

Gebruikte delen

De bladeren

Actieve bestanddelen

Flavonoïden en fenolische bestanddelen: antioxiderende werking.
Proanthocyanidinen: ontstekingsremmende werking.
Vitamine C: antioxiderende werking.
Essentiële olie: vochtafdrijvende werking.

Gebruik

In de traditionele geneeskunde worden vooral de bladeren van de zwarte bes aangewend om hun vochtafdrijvende werking. Ze bevorderen de uitscheiding van urinezuur en zijn ook doeltreffend tegen gewrichtspijn en reuma. Bovendien vinden we in de literatuur ook toepassingen ter bestrijding van diarree en hoest, en voor de verzorging van wonden.

Uit wetenschappelijke onderzoek van de bladeren van de zwarte bes blijkt duidelijk dat ze een weldadige werking hebben op het comfort en de mobiliteit van de gewrichten, voornamelijk bij reumatische aandoeningen. De bladeren dragen ook bij tot een goede spierwerking. Deze effecten kunnen toegeschreven worden aan interacties in het ontstekingsproces en de pijn die ermee gepaard gaat.2-6

Onlangs werden verschillende producten op de markt gebracht op basis van de knop van de zwarte bes, onder andere producten met een vochtafdrijvende werking, maar tot op vandaag is enkel de antioxiderende en antimicrobiële werking ervan wetenschappelijk bewezen.7- 10

Tot nog toe heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) nog geen enkele gezondheidsclaim met betrekking tot deze geneeskrachtige plant goedgekeurd.

Bibliografie

Verwante producten
45 tabletten
ORTIS - Flexicaps
Flexicaps BIO Gewrichten
Langdurige werking
ORTIS - Flexicaps
Flexicaps BIO Gewrichten
Langdurige werking

Harpagophytum, ook wel "duivelsklauw" genoemd, behoudt de flexibiliteit van de gewrichten Optimale doeltre ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).