Blauwe bosbes

Blauwe bosbes

Struik met stengels van doorgaans 20 tot 60 centimeter met groene twijgen en daarop kleine blaadjes. De blaadjes hebben een ovalen vorm met fijn gezaagde randen. De bloemen zijn roze en hebben gekromde bloemstelen. Ze groeien alleen of in paren en hebben een klokvormige bloemkroon. De vruchten zijn ronde bessen met een diameter van ongeveer 6 millimeter. Ze zijn blauw-zwart van kleur en hebben een aangename zoetzurige smaak 1.

Latijnse naam

Vaccinium myrtillus L.

Afkomst

Noord-Europa.
Komt ook voor in delen van Noord-Amerika en Azië.

Gebruikte delen

Vrucht

Actieve bestanddelen

Anthocyanen: moleculen met antimicrobiële, antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Tannines: moleculen met adstringerende eigenschappen.

Gebruik

Blauwe bosbessen hebben positieve effecten op acute en chronische diarree. Patiënten met een inflammatoire darmziekte melden een verbetering van de symptomen na het eten van blauwe bosbessen2. De tannines hebben adstringerende eigenschappen en vormen een beschermend membraan op de ontstoken slijmvliezen3. Bovendien bevatten blauwe bosbessen ongeveer 10% anthocyanen. Die moleculen staan bekend om hun antimicrobiële eigenschappen4, hun werking tegen vrije radicalen1 en krachtige ontstekingsremmende effecten 1,2,5,6.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).