Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Echte tijm

Echte tijm

Thymus vulgaris is een grijsachtige of grijsgroene vaste, dichte en zeer aromatische kleine halfheester die tussen 7 en 30 cm hoog kan worden. Zijn stengels zijn houtachtig aan de onderkant en bijzonder kruidachtig. Ze zijn bijna staafvormig en gegroepeerd in zeer dichte bosjes of struikjes. Zijn zeer kleine, ovale, lancetvormige bladeren hebben een naar onder toe omgerolde rand. Zijn bloemen zijn lichtroze of witachtig. NB: Bijzonder aan tijm is dat hij veel verschillende chemotypen heeft, en dus ook een grote verscheidenheid aan geneeskrachtige bestanddelen. Linaloltijm onderscheidt zich van de andere chemotypen omdat hij een meer vertakte en dichte groei heeft en kleiner en compacter is.

Latijnse naam

Thymus vulgaris L.

Afkomst

Echte tijm groeit op zonnig kreupelhout en in de steppen van Zuid-Europa en Noord-Afrika. Hij is onlosmakelijk verbonden met de mediterrane cultuur, maar wordt als kruid over de hele wereld gekweekt.

Gebruikte delen

De bovengrondse delen van de plant

Actieve bestanddelen

Etherische olie (thymol, carvacrol): vooral dit bestanddeel is verantwoordelijk voor de antiseptische, slijmoplossende (helpt slijm te verwijderen) en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Flavonoïden: dit zijn antioxidanten, maar ze hebben in het geval van tijm ook een krampstillend effect. Tanninen: hebben een samentrekkende werking en antiseptische eigenschappen.

Gebruik

Tijm wordt gebruikt als bodembedekker en in rotstuinen.

Natuurlijk wordt de plant vooral gekweekt en gebruikt als keukenkruid. Hij bevordert de vertering van voedingsmiddelen en past perfect bij gevogelte, wild, zeevruchten, lam, vis, groenten, soep, aardappelen, sauzen, marinades en salades. Tijm is ook een van de Provençaalse kruiden. Samen met een paar takjes peterselie en een laurierblaadje vormt hij een 'bouquet garni', een smaakmaker voor diverse gerechten.

Bij gebruik van de etherische olie van tijm moet er rekening worden gehouden met de samenstelling van de verschillende bestanddelen. Er zijn zeven verschillende chemotypen of 'chemische soorten'. De etherische olie van het chemotype 'linaloliferum' heeft een hoog linalolgehalte, een garantie voor een zeer milde werking. Tijm is ook verzachtend en slijmoplossend bij hoest en verkoudheid. Daarnaast versterkt hij het immuunsysteem.  1-8

Linaloltijm, een van de mildste varianten, is zelfs geschikt voor kinderen.9

Bibliografie

Verwante producten
200 ml - 45 ml/dag
Etherische olie van eucalyptus
ORTIS - Propex Fluidity Siroop
Propex Fluidity Siroop Slijmhoest
Vrije ademhaling
Snelle werking
ORTIS - Propex Fluidity Siroop
Propex Fluidity Siroop Slijmhoest
Vrije ademhaling
Snelle werking

Complex van planten en propolis dat bijdraagt aan het ademhalingswelzijn en de natuurlijke afweer versterkt ...
24 ml
Mondspray
ORTIS - Propex Spray
Propex Spray Gemakkelijke keel
Snelle werking
ORTIS - Propex Spray
Propex Spray Gemakkelijke keel
Snelle werking

Vlierbes de keel kalmeert en verzacht + Propolis, honing + Etherische oliën van citroen, eucalyptus, tijm ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).