Gaultheria fragrantissima

Gaultheria fragrantissima

Deze kleine heester wordt niet meer dan 20 cm hoog (bodembedekker). Hij bloeit tijdens de zomer (witte bloemen tijdens de maanden juni en juli) en produceert in het najaar rode ronde bessen, die lijken op kleine kersen. Doordat de heester zijn bladeren niet verliest en steeds groen blijft, wordt hij in het Engels ook wel 'Wintergreen' genoemd. Bij het kneuzen van de bladeren komt een heel kenmerkende geur vrij (methylsalicylaat).

Latijnse naam

Gaultheria fragrantissima Wall

Afkomst

Canada, Midden-Amerika, Azië, Nepal.

Gebruikte delen

De essentiële olie van de bladeren.

Actieve bestanddelen

Essentiële olie (methylsalicylaat): ontstekingsremmende, krampstillende en pijnstillende werking.

Gebruik

De bladeren van de Gaultheria fragrantissima, die sterk naar kamfer ruiken, worden soms gebruikt om een kruideninfuus te bereiden. Het sap van de bladeren wordt gebruikt als hoestbehandeling. Het sap en de bladeren worden gebruikt als wormafdrijvend middel. Ondanks hun sterke smaak kunnen de rijpe bessen gegeten worden. Erop kauwen helpt bij maagproblemen.

De essentiële olie verkregen uit de bladeren is antiseptisch, aromatisch, carminatief en stimulerend. De olie bevat methylsalicylaat, een natuurlijke voorloper van aspirine, en wordt gebruikt voor de topische behandeling van reumatische aandoeningen. 1-4 Door de aromatische geur wordt deze essentiële olie gebruikt als ingrediënt in snoepgoed, kruidenthee, tandpasta, parfum enz.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).