Grote kattenstaart

Grote kattenstaart

De grote kattenstaart is een vaste plant die tot 1,5 meter hoog kan worden. Ze houdt vooral van vochtige gebieden, zoals moerassige gronden of rivieroevers. Deze plant heeft een vierkante stengel die bovenaan vertakt. De bladeren staan tegenover elkaar, onderaan in kransen, en zijn lancetvormig. Bovenaan draagt de plant langwerpige purperrode bloementrossen. Elke bloem heeft een kelk met zes kelkbladen, een bloemkroon van kroonbladen, twaalf meeldraden en een vruchtbeginsel met tweelobbige stijl1.

Latijnse naam

Lythrum salicaria L.

Afkomst

Eurazië.
Komt ook voor in Noord-Afrika, Noord-Amerika en Australië.

Gebruikte delen

De bloeiende toppen

Actieve bestanddelen

Tannines (ellagitaninen-C-glucosiden): moleculen met adstringerende en antiseptische eigenschappen en werking tegen diarree.
Flavonoïden (flavonoïden-C-glycosiden): antioxidante en ontstekingsremmende stoffen.

Gebruik

Grote kattenstaart wordt oraal gebruikt voor de behandeling van diarree1. Kattenstaart bevat tannines met adstringerende, antidiarree- en antiseptische eigenschappen, vooral door zijn bijzondere werking op Escherichia coli2–5. Grote kattenstaart vermindert duodenumcontracties, verhoogt de vochtopname in de dikke darm en vermindert de abnormaal verhoogde darmtransit6. De flavonoïderijke kattenstaartextracten bevatten iso-oriëntine en isovitexine in de vorm van flavonoïde C-glycosiden. Deze moleculen hebben krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen7,8.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).