Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Klaproos

Klaproos

Eenjarige plant met een vezelige en witachtige penwortel. De rechte en delicate stengel (50-70 cm) is cilindervormig, voorzien van vertakkingen en bedekt met ruwe haartjes. De bladeren zijn harig en staan afwisselend geplaatst op de stengel. Ze hebben diepe, smalle, langwerpige, puntige en getande inkepingen. Ze zijn licht- of donkergroen van kleur, en soms geelachtig. De bloemen zijn groot en felrood. Van mei tot september is één enkele bloem zichtbaar aan het uiteinde van de stengels. De vrucht is een eivormige doosvrucht die heel wat kleine, bruinachtige zaden bevat.

Latijnse naam

Papaver rhoeas L

Afkomst

Noord-Afrika, Eurazië

Gebruikte delen

De bloemen

Actieve bestanddelen

Alkaloïden (rhoeadine, thebaïne, protopine): hebben een kalmerend en verdovend effect.
Flavonoïden: antioxidanten.
Anthocyanen: antioxidanten die zorgen voor de felle kleur van de bloemblaadjes.
Slijmstof: heeft verzachtende eigenschappen.

Gebruik

In de Angelsaksische wereld staat de klaproos symbool voor de herdenking van de soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De jonge, rauwe bladeren zijn vóór de bloeiperiode eetbaar, bijvoorbeeld in salades. Ze smaken een beetje als komkommer met een vleugje hazelnoot. Ze kunnen ook gekookt worden zoals spinazie, bijvoorbeeld met gefrituurde sjalot en room. De rode bloemblaadjes kunnen ook gebruikt worden als eetbare decoraties en om likeur te maken. De jonge, groene vruchten zijn overheerlijk. De zaadjes kunnen geperst worden tot een eetbare olie, die een uitstekend alternatief vormt voor olijfolie en gebruikt kan worden in vinaigrettes of om te koken. De zaadjes worden ook gebruikt in de patisserie (papaverzaadjes).

Gezien hun gehalte aan anthocyanen worden de bloemblaadjes ook gebruikt om een plantaardige rode inkt te vervaardigen.

Klaproos heeft een verzachtende werking bij keelirritaties en hoest. Ze wordt dan ook gebruikt als ingrediënt tegen de hoest in zuigtabletten en siropen.

De bloemen worden al eeuwen gebruikt in de geneeskunde. De bloemen en bloemblaadjes worden aangewend als pijnstillers, als verzachtend en slijmafdrijvend middel, als slaap- en en als verdovingsmiddel. Vroeger werden ze aan pap toegevoegd om de slaap bij kinderen te bevorderen. Het verdovende effect ervan is wetenschappelijk bewezen.1

Bibliografie

Verwante producten
200 ml (45 ml/dag)
Etherische olie van citroen
ORTIS - Sirop Apaisant
Propex Verzachtende Siroop Droge hoest
Gemakkelijke ademhaling
Snelle werking
ORTIS - Sirop Apaisant
Propex Verzachtende Siroop Droge hoest
Gemakkelijke ademhaling
Snelle werking

Complex van planten en propolis dat bijdraagt aan het ademhalingswelzijn en de natuurlijke afweer versterkt ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).