Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Lavandin

Lavandin

Hybride plant, die het resultaat is van een kruising tussen L. angustifolia en L. latifolia. De stengel is langer (60 tot 80 cm) dan die van lavendel en de aar met de bloemen forser, spitser en fel violet gekleurd. Lavandin onderscheidt zich ook van lavendel door de aanwezigheid van twee secundaire aren. De zaden zijn steriel en de voortplanting gebeurt door middel van stekken. Hierdoor zijn de lavandinvelden uniform violet van kleur, in tegenstelling tot lavendelvelden, die meer genuanceerde kleuren vertonen.

Latijnse naam

Lavandula x hybrida Rev.

Afkomst

Zuiden van Frankrijk

Gebruikte delen

De bloeiende uiteinden.

Actieve bestanddelen

Essentiële olie (linalol, linalylacetaat, kamfer, eucalyptol): hebben een pijnstillende, ontstekingsremmende, antiseptische en angstwerende werking.
Fenolzuren (rozemarijnzuur en chlorogeenzuur): krachtige antioxidanten, ontstekingsremmende en kalmerende werking.
Flavonoïden: antioxidant.
Anthocyanen: antioxidant.
Tannines: adstringerende werking.

Gebruik

Lavendel is misschien wel het oudste parfum ter wereld. De oude Egyptenaren verwerkten de plant al in zalf die door de gegoede bevolking gebruikt werd als parfum.
Dioscorides schreef dat de inname van lavendel indigestie, hoofdpijn en keelpijn verzachtte. Bij extern gebruik kan lavendel worden aangewend om snijwonden en brandwonden schoon te maken of om huidaandoeningen te behandelen.
Lavendel werd ook op de vloer gestrooid om slaapkamers en badkamers aangenaam te laten geuren, en werd gebruikt als wierook tijdens religieuze ceremonies.

De aanwezigheid van kamfer en eucalyptol in de essentiële olie van lavandin zorgt ervoor dat deze minder geschikt is als bestanddeel voor parfum dan de essentiële olie van andere lavendelsoorten. De olie is echter ideaal om een lavendelgeur te verspreiden in een kamer, en als ingrediënt in cosmetica en producten voor persoonlijke hygiëne. Dankzij deze twee bestanddelen is de olie doeltreffend tegen jeuk en werkt ze pijnstillend en kalmerend bij insectenbeten en -steken. Ze wordt vlot opgenomen door de huid en veroorzaakt onmiddellijk een verfrissend gevoel dat vergelijkbaar is met dat van menthol.

In de aromatherapie wordt de essentiële olie gebruikt om haar angstwerende werking, die recent nog wetenschappelijk is aangetoond.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).