Lithothamnus

Lithothamnus

Lithothamnus is een klein, roodpaars algje dat verkalkte vertakkingen vertoont van een 2 à 3 mm dikte en een lengte van enkele tot een 8 tal cm kan bereiken. Het gelijkt sterk op koraal maar is erg fragiel, zeer onregelmatig van vorm en groeit zeer traag.

Latijnse naam

Lithothamnium calcareum L.

Afkomst

Het wordt gevonden van de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordzee, het Engels Kanaal tot aan de Middellandse Zee op diepten van rond de 30 m.

Gebruikte delen

De thallus (de blad- en steelachtige organen van de alg)

Actieve bestanddelen

Calcium (calciumcarbonaat): neutraliseert het maagzuur en is een belangrijke bron van calcium
Mineralen (o.a. magnesium, ijzer en jodium): levert belangrijke mineralen voor het lichaam

Gebruik

Het gebruik van deze alg heeft alles te maken met het calciumcarbonaat dat in de celwanden is opgeslagen.

Samen met andere kalkhoudende algen wordt Lithothamnus als "kalkwier" reeds geruime tijd gebruikt in de landbouw als natuurlijke meststof om de bodem te verrijken en te ontzuren. Hiervoor werd het uit de zeebodem gebaggerd, gedroogd en vermalen tot een poeder. Kalkwier wordt ook gebruikt in voeder voor rundvee en varkens en voor de filtratie en zuurcorrectie van drinkwater.

Vroeger zou het als wormverdrijvend middel werden toegepast. Tegenwoordig vinden we het terug als ingrediënt zijn in meerdere soorten cosmetica zoals maskers, crèmes, lotions, zepen en gels.

De hoge biologische beschikbaarheid maakt deze alg een uitstekend alternatief als bron van calcium.
Het wordt om deze reden gebruikt als voedingssupplement voor de preventie van botmineraalverlies bij osteoporose en voor het neutraliseren van overdadige maagzuurvorming bij zure oprispingen en een branderig gevoel in de maag.

Bibliografie

Verwante producten
36 tabletten – 1 indien nodig
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma
ORTIS - Minacia REGULAR
Minacia REGULAR Spijsvertering
Maag
Programma

Zoethout helpt het evenwicht van het spijsverteringsstelsel te bewaren door bij te dragen aan een normale pr ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).