Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Mariadistel

Mariadistel

Grote, robuuste tweejarige plant die vaak meer dan 1 m lang wordt - Grote, glanzende, lichtgroene, veerlobbige en gegolfde bladeren met zeer scherpe, gele stekels aan de rand en talrijke witte nerven aan de voorzijde die de bladeren melkachtig doen lijken. De vaak alleenstaande of soms gegroepeerde bloemhoofdjes zijn omringd door grote, gekromde schutbladeren met zeer stekelige uiteinden, aangezien elk schutblad een rand van kleine stekels heeft - Paarsachtige, buisvormige en vijflobbige schijfbloempjes - Zwarte of geel gespikkelde glanzende vruchten (dopvruchten), met een getande haarkroon die aan de voet tot een ring is vergroeid.

Latijnse naam

Silybum marianum (L.) Gaertn.

Afkomst

Houdt vooral van droge, zonnige plaatsen en zure bodems - Komt zeer vaak voor in het Middellandse Zeegebied en is vrijwel afwezig ten noorden van de Loire (met uitzondering van de Atlantische kusten). Groeit in principe niet boven de 700 m hoogte.

Gebruikte delen

De zaden

Actieve bestanddelen

Lignanen (silimarine): hebben een uitgesproken beschermende werking op de lever, zorgen voor de celvernieuwing en de ontgifting. Flavonoïden: dragen bij tot de oxidatieremmende werking.

Gebruik

De stekelige bladeren kunnen op dezelfde manier als spinazie worden gekookt. Je kan zelfs de stengels als rabarbermoes bereiden, na ze in water te hebben geweekt om de bittere smaak weg te nemen. De geperste zaden vormen een verrukkelijke eetbare olie. Omdat de leverbeschermende stoffen niet oplosbaar zijn in water, heeft het weinig zin om infusies van de zaden of andere delen van de plant te bereiden.

Mariadistel is bij uitstek de plant die de lever beschermt.

Eerst en vooral is hij een krachtige antioxidant die de cellen van de lever beschermt tegen oxidatieve stress.1-7

Door de productie van gal te stimuleren, ondersteunt hij zowel de ontgifting als de spijsvertering.8

Het bijzondere aan mariadistel is dat hij niet alleen de lever beschermt, maar ook in staat is om celvernieuwing te bewerkstelligen en zo de lever mee in goede gezondheid te houden.9-19

Bibliografie

Verwante producten
60 tabletten - 3/dag
ORTIS Lever-Zuivering
Lever Zuivering Spijsvertering
Lever
Programma
ORTIS Lever-Zuivering
Lever Zuivering Spijsvertering
Lever
Programma

Artisjok en paardenbloem ondersteunen de ontgifting, houden de lever gezond en helpen de spijsvertering Mar ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).