Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
rode wijnstok

rode wijnstok

De rode wijnstok of wijnrank is een bladverliezende klimplant die behoort tot de Wijnstokfamilie en die, moest men ze niet insnoeien, tot wel 10 à 20 m hoog kan groeien. Ze heeft hartvormige, ingesneden bladeren die tot zo'n 15 cm groot kunnen worden.
In de vroege zomer verschijnen de trosvormige boeiwijzen die in september-oktober tot volle rijpheid komen en de eetbare druiven opleveren.
Van druiven zijn er allerlei variëteiten, in de kleuren rood, blauw en geel, sommige eerder geschikt voor de wijnbouw, anderen ideaal als handfruit.

Latijnse naam

Vitis vinifera L.

Afkomst

Europa, West-Azië en Noord-Afrika.

Gebruikte delen

De pitten, schillen en bladeren.

Actieve bestanddelen

Taninnes, waaronder de Oligomere Proanthocyanidines (OPC's) die voornamelijk in de pitten voorkomen: ontstekingsremmend, venotonisch, antioxidant.
Flavonoïden, waaronder de anthocyanen en de stilbenen die voornamelijk in de schillen voorkomen, en de catechines die eerder in de pitten voorkomen: ontstekingsremmend, venotonisch, antioxidant.
Fenolzuren waaronder het gallus- en koffiezuur, die voornamelijk in de bladeren zitten: ontstekingsremmend, venotonisch, antioxidant.

Gebruik

Druiven behoren tot één van de oudste cultuurgewassen die sinds mensengeheugenis gebruikt werden als voedsel. De bessen kunnen vers gegeten worden maar ook gedroogd als rozijnen. Het sap kan zo worden gedronken of worden vergist tot wijn. Van de pitten kan een hoogkwalitatieve olie worden geperst die ideaal is voor warme bereidingen zoals fondue, omdat, zelfs bij hoge temperaturen, geen rook tot ontwikkeling komt. Zelfs de bladeren kunnen worden verwerkt tot dolma's. Dit zijn, met vlees- of een vegetarisch mengsel opgevulde druivenbladeren die vooral bekend zijn in het Midden-Oosten en Middellandse zeegebied.
Maar ook als medicinale plant kent de wijnstok een rijke geschiedenis. Vanwege de voedende waarde werden druiven vaak gegeven aan personen die moesten herstellen van een ziekte. Druiven werden toegepast bij maag- en darmkwalen, lever- of nierziekten en als laxatief of om de ontgifting te stimuleren. Ook in cosmetica vinden we deze plant terug. Ze stond namelijk gekend om rimpeltjes in de huid te bestrijden.
Het meest populair waren waarschijnlijk de kruidenwijnen waaraan diverse planten werden toegevoegd om allerlei kwalen mee te bestrijden. Wijn, en voornamelijk rode wijn, is een goed extractiemiddel om de werkzame stoffen uit de planten te trekken en vervolgens te bewaren. Dat rode wijn beter is in dit opzicht dat witte heeft te maken met de anthocyanen. Dit zijn de rode pigmenten die we in de schil aantreffen, die verantwoordelijk zijn voor de antoxidant-werking en bijgevolg de bewaarbaarheid verhoogt.
De bladeren, onder andere vanwege hun adstringerende en antiseptische eigenschappen, werden ingezet bij de behandeling van diarree, bloedingen, aambeien of spataders.

Recentelijk heeft men ontdekt dat de afvalproducten van het vinificatieproces, waaronder de pitten, schillen, bladeren en steeltjes, een interessante bron is van een reeks polyfenolen die zowel in vitro als in vivo krachtige antioxidanten blijken te zijn. Ze werden vroeger al als veevoeder verwerkt maar momenteel vinden ze meer en meer hun toepassing als voedingssupplement. 1-9 Het zijn micronutriënten die een belangrijke rol kunnen spelen bij allerlei klachten rond de bloedcirculatie, en een bescherming bieden tegen het oxideren van het LDL-cholesterol, de vorming van bloedklonters en een voortijdige veroudering.10-13
Momenteel wordt veel onderzoek gedaan naar de werking bij veneuze insufficiëntie. De polyfenolen van de rode wijnstok, waaronder de OPC's, leveren verassende en snelle resultaten bij het verlichten van het gevoel van zware benen, jeuken en pijn in de onderste ledematen.14-18
Er werden eveneens ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen vastgesteld.19-23

Bibliografie

Verwante producten
14 dagen (250 ml)
Smaak: kersen
ORTIS - Detoxine Silhouette
Detoxine Silhouet Zuivering
Silhouet
Programma (14 dagen)
ORTIS - Detoxine Silhouette
Detoxine Silhouet Zuivering
Silhouet
Programma (14 dagen)

Een programma van 14 dagen om mijn silhouet te verfijnen! Moerasspirea: helpt bij de ondersteuning van de v ...
60 tabletten (30 dagen)
ORTIS - Toniven
Toniven bloedsomloop
Algemene bloedsomloop
ORTIS - Toniven
Toniven bloedsomloop
Algemene bloedsomloop

Rode wijnstok, Muizendoorn, Paardenkastanje, helpen om een normale bloedsomloop te ondersteunen. Vitamine E ...
7 flesjes x 15 ml (7 dagen)
ORTIS - Toniven Express BIO
Toniven Express BIO Bloedsomloop
Lichte benen
Snelle werking
ORTIS - Toniven Express BIO
Toniven Express BIO Bloedsomloop
Lichte benen
Snelle werking

Een Bio-oplossing voor lichte benen, met een heerlijke granaatappelsmaak Rode wijnstok en hibiscus bevatten ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).