Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Vitamine A

Vitamine A

Afkomst

Vitamine A is vooral te vinden in producten van dierlijke oorsprong: lever, vlees, vis, volle melk (magere melk is verrijkt met vitamine A), boter, eieren, kaas, enzovoort. Provitamine A (bètacaroteen) is in grote hoeveelheid aanwezig in bepaalde groenten en vruchten: wortels, abrikozen, mango's, donkergroene groenten, zoete aardappel, peterselie enzovoort.

Actieve bestanddelen

Vitamine A bestaat in het lichaam in de vorm van retinol, retinal, retinoïnezuur en retinylfosfaat.

Gebruik

Vitamine A is belangrijk voor het zicht, vooral voor de aanpassing van de ogen aan het donker. Daarnaast is ze betrokken bij de botgroei, de voortplanting en de goede werking van het immuunsysteem. Ze bevordert de gezondheid van de huid en de slijmvliezen (ogen, lucht- en urinewegen, darmen), die onze eerste verdediging tegen bacteriën en virussen vormen.

Bepaalde carotenoïden in planten kunnen worden omgezet in vitamine A. Daarom noemen we deze carotenoïden ook provitamine A. Bètacaroteen is veruit de belangrijkste provitamine A, omdat de stof talrijk aanwezig is in voedingsmiddelen en omdat de omzetting in vitamine A het meest doeltreffend is.

Bibliografie

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).