Waar vindt u onze producten?
In winkels voor natuurlijke producten, apotheken en parafarmacieën of bij een van onze online-partners
Gember

Gember

Tropische, kruidachtige, vaste plant van ongeveer 90 cm hoog die uit een wortelstok groeit - Lancetvormige, lange, geurige, groenblijvende bladeren in twee rijen - Witte en gele bloemen met rood gestipte bloemlippen en groene en gele schutbladeren. Een korte aar met ingekapselde zwarte zaadjes uit de bladoksel verschijnt na de bloei aan het uiteinde van een schilferige stengel.

Latijnse naam

Zingiber officinale Roscoe

Afkomst

Azië

Gebruikte delen

De wortelstok

Actieve bestanddelen

Oleohars: zorgt voor de pittige smaak, maar ook voor de misselijkheidsverdrijvende en spijsverteringsbevorderende werking.

Gebruik

Gember wordt vaak gebruikt als specerij in de keuken en als ingrediënt in verschillende kruidenmengelingen. Hij heeft een typische en lekkere smaak. Gember is een essentieel ingrediënt in de Aziatische keuken, zowel in pikante gerechten als in gebak. De wortel kan zelfs gekonfijt worden om als snoep te worden gegeten. Ginger Ale, een Surinaamse frisdrank op basis van gember, is een erg populaire drank omdat hij geen alcohol bevat en toch behoorlijk pittig is.

Gember kent in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde een lange geschiedenis van medicinaal gebruik. Hij werd gebruikt om het libido en de vitaliteit te verhogen, maar ook tegen reisziekte, misselijkheid, spijsverteringsproblemen en ontstekingen. Wetenschappelijk onderzoek over gember toont aan dat de plant rijk is aan antioxidanten1-7 en immunomodulerende eigenschappen heeft.8-18

Gember kent ook toepassingen naar misselijkheid bij onder andere reis- en zeeziekte. Het zijn de gingerolen en shogaolen die hierbij de belangrijkste rol spelen. Deze stoffen zijn zeer slecht oplosbaar in water en daarbij onstabiel bij hogere temperaturen, wat maakt dat een "gemberthee" geen optie is als het om deze toepassing gaat. De gember moet ofwel rauw, ofwel als extract worden ingenomen. In dat geval zal het inwerken op het braakcentrum ter hoogte van de hersenen en de gevoelens van een zware maag verlichten. In combinatie met pepermunt zal gember sneller verlichting brengen. 19-23

Bibliografie

Verwante producten
30 tabletten – 1 tot 3/dag
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking
ORTIS - Minesium
Minesium Spijsvertering
Lichte maag
Snelle werking

Gember draagt bij tot de goede werking van de maag bij een zware maaltijden of bij ongemakken met betrekking ...

De gezondheidsclaims voor planten die in onze producten voorkomen, staan op een lijst van gezondheidsclaims in afwachting van een definitief standpunt van Brussel (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/). Ten gevolge van hun behandeling door de nationale overheden, kunnen hierin wijzigingen optreden.

De gezondheidsclaims van andere voedingsmiddelen of bestanddelen in onze producten zijn conform aan het Reglement N° 432/2012 van de Commissie van 16 mei 2012, die een lijst opmaakt van de toegelaten gezondheidsclaims ivm voedingsmiddelen, die niet verwijzen naar de vermindering van ziekterisico’s, de ontwikkeling van ziektes en de gezondheid van kinderen (cf. website van de Europese Commissie: http://ec.europa.eu/nuhclaims/).