πού θα βρείτε τα προϊόντα μας
Τα προϊόντα ORTIS διατίθενται στα φαρμακεία
και online στο EvZeen.com
 

Όταν η εντερική δυσφορία αποτελεί εμπόδιο στη ζωή σας

Το στομάχι μου είναι πρησμένο, νιώθω πραγματικά φουσκωμένη

Φούσκωμα, μετεωρισμός, τεταμένη κοιλιά… Αυτού του είδους η εντερική δυσφορία επηρεάζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη στην καθημερινότητά μας. Χαλαρώστε και αναπνεύστε… και φροντίστε να μην επιτρέψετε στα συμπτώματα αυτά να καταστούν πηγή άγχους και στρες, καθώς πρόκειται για παράγοντες που αποτελούν αιτία – αλλά και αποτέλεσμα – της ευαισθησίας των εντέρων. Προσοχή στον φαύλο κύκλο!

Πέραν του 20% του πληθυσμού (μεταξύ 26% και 30%) αισθάνεται φούσκωμα, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο (σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες σε διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με τους άνδρες). Αυτό μπορεί να αποδοθεί στο ότι οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο στρες στην καθημερινότητά τους (παιδιά, εργασία, κτλ.), γεγονός που μπορεί να έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των εντέρων και ιδιαίτερα του παχέος εντέρου. Αλλά μην ανησυχείτε, η δυσφορία αυτή τείνει να υποχωρεί με την ηλικία!


Ceinture jeans, ventre gonflé

Φούσκωμα;
Τι ακριβώς το προκαλεί;

Το φούσκωμα είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι το στομάχι είναι πρησμένο και συχνά συνδέεται με την ανάγκη για αερισμό και ενδεχομένως σφιγμένη κοιλιά και πόνο.

Το φούσκωμα είναι μια υποκειμενική αίσθηση: Αισθάνεστε ότι το στομάχι είναι πρησμένο. Μπορεί όμως να έχετε φούσκωμα και το στομάχι σας να είναι επίπεδο! Στην πραγματικότητα δεν συνοδεύεται πάντοτε από κοιλιακή διάταση. Η διάταση αυξάνεται γενικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάποιες φορές μέχρι και 12 εκ., και εξαφανίζεται το βράδυ.

Μην αφήσετε το φούσκωμα να γίνει εμπόδιο στη ζωή σας!

Φούσκωμα, πρήξιμο, μετεωρισμός, σφιγμένη κοιλιά…
Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, έχουν ωστόσο σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής μας. Αυτές οι ενδείξεις εντερικής δυσφορίας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες καθώς μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, ενώ το στρες είναι ένας παράγοντας που πυροδοτεί την εκδήλωσή τους. Σίγουρα μπορούμε και χωρίς αυτό το πρόβλημα!


Φούσκωμα: Τι γνωρίζουμε σήμερα

Ανεπαρκής διατροφή; Στρες;
Μη ισορροπημένη εντερική χλωρίδα; Διατροφικές δυσανεξίες;

Τι προκαλεί το φούσκωμα;

Παρά τις εκτενείς μελέτες επί του θέματος, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την αληθινή αιτία του φουσκώματος. Τα συμπτώματα αυτά έχουν τη ρίζα τους στο παχύ έντερο. Σήμερα διατυπώνονται διάφορες νέες προτάσεις που επεξηγούν το φαινόμενο του φουσκώματος:

    1. Πιθανή παραγωγή υπερβολικής ποσότητας αερίων, όταν η εντερική χλωρίδα δεν είναι ισορροπημένη ή μετά την κακή απορρόφηση ορισμένων σακχάρων. Όταν διάφορα σάκχαρα δεν πέπτονται καθώς περνάνε μέσα από το στομάχι ή το λεπτό έντερο, παρατηρείται αυξημένη παραγωγή αερίων.
    2. Το φούσκωμα μπορεί ακόμη να οφείλεται στη διατάραξη της διέλευσης των αερίων του εντέρου: Όσοι έχουν την τάση αυτή αναπτύσσουν κατακράτηση των αερίων του εντέρου. Τα άτομα που υποφέρουν από φούσκωμα βιώνουν συνεπώς διαταραχή ορισμένων αντανακλαστικών των οργάνων… Είναι, ωστόσο, σαφές ότι το φούσκωμα αποτελεί συνέπεια ενός συνδυασμού παραγόντων που αφορούν το κάθε άτομο ξεχωριστά.

Πόσο συχνά εμφανίζεται το φούσκωμα;

Η συχνότητα του φουσκώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορούν, ωστόσο, να προσδιοριστούν δύο βασικές κατηγορίες:

  • «Περιστασιακό» φούσκωμα
  • «Τακτικό» φούσκωμα

«Περιστασιακό» φούσκωμα,
δηλ. λιγότερες από 3 φορές τον μήνα.

Το περιστασιακό φούσκωμα οφείλεται γενικά σε ανεπαρκή διατροφή (υπερβολικά πλούσια σε λίπος και σάκχαρα, κτλ.) ή στην πολύ γρήγορη πρόσληψη της τροφής: Η αργή, δύσκολη πέψη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Η λύση γι’ αυτού του είδους το φούσκωμα θα ήταν η γρήγορη ανακούφιση της ευαίσθητης κοιλιάς και η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

«Τακτικό» φούσκωμα,
δηλ. περισσότερες από 3 φορές τον μήνα.

Το τακτικό φούσκωμα οφείλεται γενικά σε εντερική ανισορροπία (μείωση του αριθμού των βακτηρίων τύπου Lactobacilli και Bifidobacteria) ή υπερβολικό στρες. Η λύση στην περίπτωση αυτή θα ήταν να στοχεύσετε τις υποκείμενες αιτίες του φουσκώματος, χρησιμοποιώντας μια φυσική, μακροπρόθεσμη προσέγγιση για εξάλειψη της δυσφορίας. Η λήψη προβιοτικών συστήνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις τακτικού φουσκώματος.

Προσοχή στο στρες: Για κάποια άτομα, το φούσκωμα και ο μετεωρισμός συνεπάγονται πραγματική ανικανότητα, με πιθανό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή. Προσοχή στον φαύλο κύκλο: Αυτή η στρεσογόνος κατάσταση μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, που αποτελεί το ίδιο πηγή στρες!


Το γνωρίζατε; Το φούσκωμα και ο μετεωρισμός σχετίζονται μεταξύ τους;

Το γνωρίζατε;

Μετεωρισμός

Ο μετεωρισμός οφείλεται στην παραγωγή αερίων από βακτήρια στο παχύ έντερο (τα βακτήρια προκαλούν ζύμωση της τροφής στο παχύ έντερο και απελευθέρωση αερίων). Ένας υγιής άνθρωπος αερίζεται μεταξύ 8 και 13,6 φορές την ημέρα.

Το φούσκωμα και ο μετεωρισμός σχετίζονται μεταξύ τους;

Στα ¾ των περιπτώσεων το φούσκωμα και ο μετεωρισμός σχετίζονται μεταξύ τους. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εμφανιστούν ξεχωριστά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.


Συμβουλές για να αποφύγετε το φούσκωμα

Αποφύγετε την κατανάλωση ανθρακούχων ποτών (καθώς περιέχουν αναστολείς της πέψης). Τρώτε αργά και μασάτε την τροφή καλά ώστε να αποφύγετε την κατάποση αέρα, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο αεροφαγίας.


Ποιες τροφές να αποφεύγετε

  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, τις τσίχλες (κάνουν το γαστρεντερικό σύστημα να δουλεύει χωρίς να υπάρχει τροφή και συσσωρεύεται αέρας στον πεπτικό σωλήνα) και διεγερτικές ουσίες όπως καπνό, αλκοόλ, ακόμη και καφέ.
  • Περιορίστε την πρόσληψη γρήγορων ινών (φρούτα, ωμά λαχανικά). Οι ίνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές, αλλά πρέπει να εισάγονται στη διατροφή σταδιακά. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και μετεωρισμό...
  • Αποφύγετε προϊόντα πλούσια σε φρουκτόζη (μήλα, μάνγκο, αχλάδια) και τη σορβιτόλη
  • Αποφύγετε τα έτοιμα γεύματα (πλούσια σε λίπος και προσθετικά)
  • Αποφύγετε τους γρήγορους υδατάνθρακες, το λίπος, τα αυγά και τα παγωτό
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά
  • Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις (το στρες θα έχει αντίκτυπο στην πέψη και θα αυξήσει τον κίνδυνο φουσκώματος)
  • Αποφύγετε λαχανικά που υπόκεινται σε ζύμωση και προκαλούν την παραγωγή εντερικών αερίων: Πιθανόν να προκαλέσουν φούσκωμα και μετεωρισμό (φακές, μπιζέλια, φασολάκια, λαχανάκια Βρυξελλών, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι, αγγούρι, σέλινο, δαμάσκηνα, μπανάνα, βερίκοκο, σταφίδες, φρεσκοζυμωμένο ή ζεστό ψωμί, κτλ.)

Καλές συνήθειες σε φαγητό και τρόπο ζωής

  • Δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη
  • Προτιμήστε αδιάλυτες ίνες (αλλά όχι σε υπερβολικό βαθμό), που διεγείρουν την εντερική διέλευση (σπόροι ολικής αλέσεως, πίτουρο σιταριού, καρύδια, αμύγδαλα, κτλ.)
  • Προσπαθήστε να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο (εξαιρετικά εύπεπτο)
  • Πίνετε μεταλλικό νερό (1,5 λίτρο/ημέρα) ή τσάγια από βότανα
  • Κάντε τακτική σωματική άσκηση
  • Ξαπλώστε και κάντε μασάζ στο στομάχι σας για να χαλαρώσετε τους μύες και να μειώσετε τη διάταση
  • Προσπαθήστε να στέκεστε περισσότερο
  • Φοράτε χαλαρά ρούχα που δεν σας σφίγγουν
  • Χαλαρώστε όσο πιο συχνά μπορείτε (γιόγκα, διαλογισμός, περίπατος στο δάσος, κτλ.)